Annons
  • Eva Hellerqvist och Anna Lindfors har arbetat med den nya basutställningen Storsia i snart fem år. “Därför blir det så kul att äntligen få välkomna besökare”, säger Anna Lindfors.
  • Det så kallade “Kågefyndet” härstammar från Baltikum någon gång under år 300-500, och påträffades 1887 vid ett ladugårdsbygge i Storkåge. Det hästskoformade spännet och också blivit symbol för Storsia.
  • Besökare kan använda sin smartphone som en audioguide genom att scanna QR-koder som leder till inläsningar av röstskådespelare eller ytterligare läsning online.
  • Skellefteås kommunvapen, tillsammans med tidigare symboler för landskommunerna Byske, Jörn med flera.
  • Tidsenlig kllädsel under Andra världskriget.
  • Skelettet av en drunknad älg som härstammar flera tusentals år bakåt i tiden.
  • Eva Hellerqvist och Anna Lindfors har arbetat med den nya basutställningen Storsia i snart fem år. “Därför blir det så kul att äntligen få välkomna besökare”, säger Anna Lindfors.

BILDSPEL: Följ med in – nu öppnar storsatsningen Storsia: ”Jättekul att få välkomna Skellefteborna”

NYHETER Helgen 9-10 april inviger Skellefteå museum nya utställningen Storsia – en historisk berättelse från inlandsisens smältning till nutidens SM-guld och coronakris. “Jättekul att äntligen få välkomna Skellefteborna”, säger projektledare Eva Hellerqvist.

Annons

Det är inte ofta som ett museums basutställning byts ut. Därför är det nu med pompa och ståt som Storsia ska invigas helgen 9-10 april.

– Det är stort! Utställningen kommer stå kvar här i säkert 15-20 år, säger projektledare Eva Hellerqvist.

Tillsammans med projektassistent Anna Lindfors har hon lett arbetsgruppen för Storsia.

– Men hela Skellefteå museum har involverats, fyller Evai med.

Annons

Den nya utställningen beskriver den ekonomiska utvecklingen för det stora området som utgör Skellefteå, Norsjö och Malå från år 10 500 före vår tideräkning, ända till idag.

– När man vandrar genom utställningen rör man sig kronologiskt genom tidsperioderna. Efter vägen möter man också människor som levt under perioderna och får ta del av deras liv, säger Eva.

Det viktigaste med Storsia är att bidra till nyfikenhet och folkbildning.

Eva och Anna visar runt genom utställningssalarna på Nordanå. Vi rör oss från jägarna och fiskarna som var de första bosättarna i området, till att slutligen komma fram till dagens Skellefteå.

För omkring 200 år sedan hade kriget nått Skellefteå. 1809 utkämpades strider mellan Sverige och Ryssland vid Lejonströmsbron. Föremålen i montern här kommer från de ryska soldaterna.

I stället för de tusentals år gamla järnsmyckena från utställningens början, möts man här av nutida tidningsurklipp från coronakrisen, popframgångar som The Wannadies – och ett par hockeyhandskar.

– Här ska vi ha Jimmie Ericssons guldhjälm, säger Eva och pekar på en tom yta i en monter.

Arbetet med att göra den nya utställningen har pågått i nästan fem år. Egentligen skulle den stått färdig 2020. Men på grund av Northvolts markberedning blev museets arkeologer upptagna på annat håll en period, och pandemin gjorde att museet dessutom höll stängt under ett år.

Men den extra tiden har medfört att helheten blivit väldigt genomarbetad.

Annons

Mer än renoverade lokaler och specialbyggda montrar med fysiska föremål från tidsperioderna finns informationsrika texter till varje monter. Dessutom kan besökaren använda sin smartphone som en audioguide genom att scanna QR-koder som leder till inläsningar av röstskådespelare eller ytterligare läsning online.

– Det är ett jätteprojekt! Det är med stolthet som jag säger att det finns så mycket kompetens på Skellefteå museum, säger Eva Hellerqvist.

– Arbetet har pågått så länge nu. Därför blir det så kul att äntligen få välkomna besökare och få feedback på hur det upplevs också, säger Anna Lindfors.

Tidsenlig klädsel under Andra världskriget.

Invigningshelgen är fylld med aktiviteter. Från föreläsningar med museets personal till workshops och aktiviteter för de yngre. Därefter kommer utställningen stå och ta emot besökare för en lång tid framöver.

– Det viktigaste med Storsia är att bidra till nyfikenhet och folkbildning. Förhoppningsvis går man härifrån och har lärt sig någonting nytt, säger Eva.

Artikeln är en del av Megafonen 7/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons