Annons
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
  • Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

BILDSPEL: Kyrka i Skellefteå säljs – kan göras om till stort bostadshus: ”Skulle bli hur läckert som helst”

NYHETER EFS-verksamheten i Sörbölekyrkan har flyttat och nu finns möjlighet att köpa byggnaden.

Annons

Vi har tidigare berättat om Sörböle EFS planerade flytt till Sunnanå, för att fläta samman verksamheten med Svenska kyrkans. Flytten är gjord och i slutet av januari började de anordna söndagsgudstjänster bredvid den tidigare veckoverksamheten i Söderkyrkan, som den nya samarbetskyrkan heter.

– Vi har samtidigt fått en nystart och en kraftig föryngring i styrelsen, så det känns jätteroligt. Nu får det fortsätta på ett annat ställe, säger Anna-Karin Westman, ordförande i Söderkyrkans EFS, som föreningen heter nu.

Förra söndagen hölls även en avslutande gudstjänst på Sörböle. Många var där, berättar Anna-Karin, och efteråt åt de smörgåstårta tillsammans. Hon beskriver det både som fint och lite vemodigt.

Annons

– Det var vemod när vi bar ut korset och sådär, men allt har sin tid. Det känns jättepositivt med gemenskapen borta på Sunnanå. Det tror jag att nästan alla kan skriva under på, säger Anna-Karin.

Sakerna de behöver från Sörböle har fått följa med i flytten. EFS-föreningen har även ordnat taxibuss åt de minsta i barngrupperna, som fått längre att färdas. Nu, sedan slutet av förra veckan, ligger den tidigare Sörbölekyrkan också ute till försäljning.

”Hur läckert som helst”

Några har redan hört av sig till mäklaren Viktoria Backlund vid Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Hon skötte även försäljningen av Gamla seminariet och är ingen främling för lite annorlunda objekt.

Viktoria Backlund. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

– Det är kul, men också en utmaning. Det är inte alltid som att sälja en vanlig villa. Om den här byggnaden ska anpassas till någonting annat är det också mer som behöver göras, förklarar hon.

Entréplan och källare är båda på cirka 240 kvadratmeter. Enligt nuvarande detaljplan kan byggnaden antingen fortsätta användas som samlingslokal, eller som bostadshus. För att göra om kyrkan till bostad krävs dock ett bygglov från Skellefteå kommun.

– Om man vill bo här krävs också vissa anpassningar inne i huset, kanske även utvändigt. Men byggnaden är inte K-märkt, så det borde inte vara helt omöjligt bara man får bygglovet beviljat, säger Viktoria.

Annons

Hon planerar att anordna den första visningen till veckan.

Vilka möjligheter ser du med lokalerna?

– Om jag leker med fantasin så tänker jag att man skulle kunna bygga ett boende utöver det vanliga. Det skulle bli hur läckert som helst. Det är både volymen, takhöjden och alla fina detaljer här inne, som man hoppas att köparen skulle behålla i möjlig mån, berättar Viktoria.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons