Annons
EFS-verksamheten på Sörböle flyttar till Sunnanå. Foto: Google

Kyrkor i Skellefteå slås samman – med blandade känslor: ”Upplever att vi måste göra en nysatsning”

NYHETER EFS-verksamheten och personalen i Sörböle kyrka ska flytta till Sunnanå kyrka – som nu förelås få namnet Söderkyrkan.

Annons

Svenska kyrkan och EFS tillkännager att de kommer skapa en ny samarbetskyrka på södra sidan älven, när verksamhet och personal på Sörböle flyttar över till Sunnanå.

I nysatsningen, som har arbetsnamnet Söderkyrkan, ska ett samarbetsråd med lika många ledamöter från EFS och Svenska kyrkan ansvara för verksamheten i kyrkan.

– Vi upplever att vi måste göra en nysatsning tillsammans, säger församlingsherden Arne Andersson vid Skellefteå landsförsamling, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Tror på möjligheterna

Det här blir första gången som denna samarbetsmodell tillämpas i Skellefteå. Svenska kyrkan och EFS ser båda fördelar med att jobba tillsammans, på en och samma plats.

Annons

– Jag tror verkligen att det här kan bli någonting riktigt bra och vi har redan börjat att fläta ihop våra verksamheter, säger Anna-Karin Westman, ordförande i Sörböle EFS.

En del känner vemod

EFS-föreningen, som lär byta namn till Söderkyrkan EFS, har samtidigt en lång historia på Sörböle. Det är inte helt smärtfritt för alla att lämna lokalerna. Anna-Karin berättar att de äldsta, som har lagt ned årtionden av arbete och engagemang, känner vemod.

– Men även de inser att verkligheten är sådan att vi inte kan fortsätta där vi är nu.

Annons

Hon ser nysatsningen som en stor möjlighet, som låter föreningen fortsätta med sitt arbete. Verksamhetsflytten till Sunnanå bedöms vara helt genomförd i januari 2022.

Samtidigt ska Åke Hägglund, prästen i Sörböle kyrka, trappa ned till en halvtidstjänst inom kort. Hans ersättare i den nya samarbetskyrkan blir Johan Holmgren, tidigare komminister och tillförordnad kyrkoherde i S:t Örjans församling, med start i januari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons