Annons
  • Foto: Jonatan Stålhös
  • Foto: Jonatan Stålhös

Olycka i Skellefteå kommuns vård- och omsorg – personen bröt benet

NYHETER En person skadades i samband med användningen av en hygienstol. Nu har Skellefteå kommun anmält olyckan till Ivo.

Annons

En hygienstol kan exempelvis användas i samband med dusch och toalettbesök. När olyckan skedde skulle en lyftsele läggas på plats bakom ryggen, varpå stolen tippade framåt. Personen föll då till golvet och fick en underbensfraktur, uppger kommunen.

Olyckan skedde i december. Efteråt har personen haft smärta och behövt mer hjälp.

Skellefteå kommun har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria. En anmälan görs också till Läkemedelsverket och stolens tillverkare, avseende negativ händelse med medicinsk produkt. Kommunen har även själv utrett händelsen och tagit fram förslag till åtgärder som ska minska risken för upprepning.

”Däribland att identifiera situationer som kan medföra tipprisk samt hur tillverkarens varningsinformation kan uppmärksammas ytterligare hos medarbetarna”, skriver de.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons