Annons
Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt. Foto: Pressbild

Northvolt förvärvar nedlagt bruk i Borlänge – etablerar ny gigafabrik: ”Stolta att öppna ett nytt kapitel”

NÄRINGSLIV Northvolt tänker bygga ännu en gigafabrik. Nu i Borlänge, där bolaget köper pappersbruket Kvarnsvedens Bruk från Stora Enso, och skapar uppemot 1 000 nya jobb.

Annons

I höstas producerades det sista pappret på Kvarnsvedens Bruk, men anläggningen i Borlänge får en fortsättning. Northvolt har tecknat en avsiktsförklaring med Stora Enso, avseende förvärv av pappersbruket och det omkringliggande industriområdet, och tänker etablera en ny gigafabrik.

Northvolt vill dels utveckla, men också renovera och återanvända stora delar av den befintliga infrastrukturen. Den nya anläggningen ska användas för produktion av såväl battericeller som aktivt material, och få en årlig produktionskapacitet på över 100 kilowattimmar katodmaterial när fabriken är helt utbyggd. Detta kommer sedan att användas vid battericellsmontage även på andra anläggningar.

Annons

– Vi har fokuserat på cirkulär batteriproduktion sedan Northvolt grundades, men det här är första gången som vi kommer att återanvända en hel anläggning. Med tillgången till energi, industrivatten och produktionskunnande i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik, säger Northvolts vd Peter Carlsson i en kommentar.

När bruket stängde förra året tvingades över 400 medarbetare att gå. Den nya batterifabriken ska sysselsätta uppemot 1 000 personer, och verksamhetens första del bedöms komma igång i slutet av 2024.

– Vi är stolta över att kunna öppna ett nytt kapitel i Borlänges historia som ett globalt industriellt nav, fortsätter Peter Carlsson.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons