Annons
Olyckan inträffade direkt söder om Åbyn. Foto: Arkivbild / Google

Olycka med militärkonvoj på E 4 – påverkan även under kvällen • Två personer till sjukhus i ambulans

NYHETER Klockan 10.56 larmades SOS om en trafikolycka på E 4.

Annons

Enligt inringarens beskrivning ska flera fordon, varav minst en lastbil, vara inblandade i en olycka på E 4 vid Åbyn, norr om Byske. Olyckan ska ha skett i norrgående riktning.

Trafikverket varnar för oskyddat olycksområde.

Uppdatering, 11.06:

Räddningstjänsten och polisen är båda på väg till olycksplatsen, uppger SOS Alarm.

– Enligt uppgift ska flera lastbilar ha åkt i diket, berättar operatören.

Uppdatering, 11.11:

Trafikpåverkan är mycket stor. Trafikverket flaggar nu för att norrgående körfält är helt avstängt. En preliminär sluttid för arbetet på platsen har satts till klockan 12.30.

Nu ska även räddningstjänsten ha kommit på plats.

Uppdatering, 11.24:

Räddningstjänsten har initialt fått ta sig fram till fots, på grund av trafikstoppet som olyckan orsakat. Enligt uppgift till Conny Qwarforth, inre befäl, ska minst ett fordon ur en militärkonvoj ha kört av vägen. Det är enkelfiligt på platsen och helt stopp.

Än så länge finns det inga uppgifter om personskador.

Uppdatering, 11.43:

Bärgare är på väg, uppger Trafikverket. Den preliminära sluttiden för när situationen tros vara löst är ännu oförändrad, men kan måsta justeras.

Uppdatering, 12.18:

Nu har sluttiden flyttats fram, preliminärt till klockan 13.00.

Uppdatering, 12.28:

Totalt är tre militärlastbilar och en privat personbil inblandade, förtydligar nu Conny Qwarforth. Försvaret är i färd med ett försök att själva dra upp fordonen från diket.

– De har bra grejer att dra med, men en bärgare är beställd för säkerhets skull. Det är fortfarande stopp och om försvaret inte lyckas kan det fortsätta vara det ett bra tag.

Räddningstjänsten överväger samtidigt ett alternativ, att lossa vajern från mitträcket och låta trafiken passera olycksfordonen i körfältet bredvid, men det är enkelfiligt här och det försvårar det hela.

Uppdatering, 12.58:

Nu har prognosen mycket riktigt flyttats fram på nytt, preliminärt till klockan 14.00.

Uppdatering, 13.22:

Bärgare är på plats, meddelar Trafikverket.

Uppdatering, 13.51:

Enligt polisen ska två personer ha förts till sjukhus i ambulans. Med vilka skador är oklart. Polisen har upprättat en anmälan om trafikolycka, utan misstanke om brott.

Den preliminära sluttiden har återigen flyttats en timme framåt, till klockan 15.00.

Uppdatering, 14.18:

Bärgning pågår – men nu bedömer Trafikverket att arbetet kommer att pågå ända fram till klockan 20.00 i kväll. Även den sluttiden beskrivs som mycket preliminär. Tre bärgningar ska göras och trafik kommer att släppas förbi mellan dem, i möjlig mån.

Enligt uppgift till räddningstjänstens Conny Qwarforth ska den första bärgningen ha strulat, då bromsarna inte ville lossna på lastbilen i diket. Bilkön sträcker sig lång nu.

– Jag är rädd att kön snart räcker till Skellefteå, säger Conny Qwarforth.

Uppdatering, 14.32:

Trafikverket uppger att den första lastbilen har bärgats och trafiken tillfälligt släppts på igen. Norrgående körfält kommer dock att stängas igen när de andra två bärgas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons