Annons
16-åriga Penny Wilén är aktuell med nytt låtsläpp. Foto: Maria Fäldt

Penny från Byske vill stötta andra med sin musik – hyllar vännen i ny låt: ”Hon har betytt allt för mig”

MUSIK Byskebon Penny Wilén, 16, har hållit på med musik under hela sitt liv. Igår släppte hon sin tredje singel, och hon hoppas att hennes låtar kan hjälpa andra. “Det är viktigt att hitta musik som stöttar en”, säger Penny.

Annons

Under måndagen släppte 16-åriga Penny Wilén sin senaste singel, “Wake up dream”. Låten handlar om vänskap, och hon skrev den som en hyllning till sin bästa vän, Livia.

– Det är svårt att uttrycka hur mycket hon betyder för mig, men jag ville verkligen förklara det på något sätt. Det fick mig att skriva en låt till henne, säger Penny.

När Megafonen når Penny är hon ute i stallet i Byske och matar sina hästar. Där ägnar hon flera timmar om dagen, när hon inte går i skolan eller spelar musik. Stallet har varit en viktig plats för Penny, som känt sig väldigt ensam i perioder.

– När jag inte hade någon annan brukade jag vara hos hästarna, men sen träffade jag Livia, säger hon.

Vännerna Penny och Livia pryder omslaget till den nya singeln ”Wake up dream”.

De blev vänner på högstadiet, och även om de inte hade så många gemensamma intressen, klickade de direkt. För Penny har den vänskapen varit viktig.

– Hon har betytt allt för mig, hon stod kvar hos mig när jag ville vara mig själv, och inte som alla andra.

Skapar musik med sin pappa

Idag går Penny musiklinjen på Anderstorpsgymnasiet, där hon valt akustisk gitarr och sång som sina inriktningar. Intresset för musik har hon haft med sig sedan hon var barn.

– Jag har alltid spelat musik med pappa, det är så vi umgås. Jag har hästarna med mamma, och musiken med pappa, säger Penny.

Annons

Det är pappa Daniel som gör melodierna och Penny som skriver texterna. Samarbetet fungerar bra eftersom de är så lika, men ibland märker hon att de kommer från olika generationer.

– Han är ju trots allt en liten gubbe, han har en kärlek för Beatles och sånt där. Ibland börjar han fara iväg lite väl mycket åt det hållet, då får jag kliva in och göra musiken lite mer modern, säger Penny.

Låtarna handlar om livet

Hon berättar att hon skriver texter som handlar om livet, och hon hoppas att hennes musik ska kunna stärka andra människor.

– Jag tror det är viktigt att hitta låtar som är stöttande. Man förstår att andra går igenom samma saker som en själv, och då känner man sig mindre ensam, säger Penny.

Annons

Den senaste låten har bara legat ute i någon dag, men de håller redan på att jobba fram nästa. Vad som väntar i framtiden är hon inte helt säker på.

– Jag vet inte riktigt, just nu gör jag en låt med en kompis och några med pappa. Vi håller på att testa lite olika genrer, för att kanske göra ett album framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons