Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Smittan fortsätter öka – regionen ser oroat på utvecklingen inför jul: ”Viktigt vi fortsätter tänka klokt”

NYHETER Antalet som provtar sig för covid-19 fortsätter att öka – likaså antalet positiva provsvar. "Inför jul är det viktigt att tänka klokt och visa omtanke till sina nära och kära", skriver regionen.

Annons

Förra veckan analyserades 11 702 covid-prover i länet, att jämföra med 10 686 under vecka 49. 326 var positiva – även det en ökning från de 274 positiva fallen vecka 49.

Det har nu också konstaterats sex fall av virusvarianten omikron, berättar regionen i ett pressutskick. Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, är inte förvånad.

– Det var väntat att omikron även skulle komma till Västerbotten. Det finns inga tecken på samhällsspridning än, men det är väldigt troligt att det kommer att komma så småningom. Vi sekvenserar och smittspårar för fullt, förklarar Therese Thunberg.

Här är smittan som störst

Smittan ökar i större delen av länet. Av de positiva fallen var 99 i Skellefteområdet, 24 i södra Lappland, 196 i Umeområdet och sju hos personer skrivna utanför länet. Den sprids i alla åldersgrupper, men ökar mest i åldrarna 20–49 som står för 190 av fallen.

Annons

– Det är oroande att smittan ökar inför jul. Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolan, på arbetsplatser och inom familjen. Det är oerhört viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de rekommendationerna som finns.

Sedan den 8 december gäller nationella rekommendationer om att hålla avstånd i offentliga miljöer, påminner Region Västerbotten. Vuxna ska även använda munskydd i kollektivtrafiken när det är risk för trängsel, och om möjligt välja ett annat färdsätt.

Viktigt använda PCR-tester

Smittskyddsenheten har fått signaler om att allt fler testar sig med antigentester, så kallade snabbtester som säljs på apotek, i stället för att använda regionens PCR-test.

Annons

– Antigentester är bra vid exempelvis screeningar på en arbetsplats. Men när du har symtom eller tror att du kan ha blivit smittad så är det regionens PCR-tester som du ska använda. Snabbtesterna är inte alls lika känsliga och risken är att du får ett negativt svar, trots att du är smittad. Det kan skapa en falsk trygghet och kan leda till att du råkar smitta någon, fortsätter biträdande smittskyddsläkaren i pressutskicket.

Alla som är sex år eller äldre och reser in i Sverige från utlandet ska provta sig med PCR-test så snart som möjligt efter ankomst. Det gäller även vaccinerade och de som redanar haft covid-19. PCR-testen är kostnadsfria och svar kommer inom 48 timmar.

Under jul och nyår kommer hälsocentralerna samt egenprovtagningarna i Skellefteå och Umeå ha hålla öppet på vardagarna. Om man får symtom under helgerna är det viktigt att stanna hemma tills man tagit ett prov och fått provsvar, skriver regionen.

Annons

Omtanke bästa julklappen

Rekommendationerna gäller, även över jul, och regionen uppmanar alla att fira klokt.

– Den bästa julklappen du kan ge dina nära och kära är omtanke. Ni måste inte ställa in hela julen, men det är viktigt att vi fortsätter tänka klokt under helgerna. Fundera ett extra varv på om det är läge att gå på den där stora julfesten. Stanna hemma om du får symtom och om du är ovaccinerad bör du undvika nära kontakter med äldre släktingar. Det är inte värt att chansa, poängterar Therese Thunberg och fortsätter.

– Det är tråkigt att vi måste förhålla oss till covid-19 för andra julen i rad, men tack vare att de flesta är vaccinerade så är vi ändå i ett annat läge än vad vi var förra året. Jag vill önska alla västerbottningar en god jul och tackar er för att ni har vaccinerat er och följt rekommendationerna i år. Ta hand om er, avslutar hon i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons