Annons
Felicia Lundmark (S). Foto: Patrick Degerman / Jonas Westling

Detaljplan antagen – nya bostäder kan byggas i Byske: ”Känns roligt”

BOSTAD Nu kan Byske kommunhus göras om till bostäder – den nya detaljplanen antogs under torsdagens bygg- och miljönämnd.

Annons

Genom åren har huset varit hem för många olika funktioner och verksamheter; som polisen, Byske IF, barnomsorgen, fotvården, PRO, en ungdomsgård, Byskeälvens FVO och Magnasyls secondhandbutik. Sedan 2012 har kommunhuset i Byske stått tomt.

2009 beslutade kommunen sig för att sälja byggnaden. Försäljningen gick dåligt, så beslutet ändrades till att riva fastigheten. Rivningen förverkligades aldrig och under 2012 såldes huset till en privatperson för en krona. 2017 tog ett fastighetsbolag över och under 2018 blev fastigheten uppköpt av tre privatpersoner. 2020 kom slutligen Contractor in i bilden och köpte byggnaden i hopp om att göra om den till bostäder.

Annons

Vid köpet fanns det dock inte utrymme för det i detaljplanen. I maj 2021 beslutade därför bygg- och miljönämnden att den skulle ändras för att möjliggöra bostäderna.

Och nu, på torsdagens sammanträde i nämnden, har den nya detaljplanen antagits. Ordförande Felicia Lundmark (S) är glad bostadsprojektet kan genomföras i Byske.

– Det känns roligt att möjliggöra för fler bostäder utanför stadskärnan. I ett växande Skellefteå behöver hela kommunen fortsätta utvecklas, säger hon i ett pressutskick.

Annons

Nu ska det också finnas möjlighet för centrumverksamhet i byggnaden, som kontor eller handel, om det behovet skulle uppstå i framtiden. Det gamla kommunhuset är K-märkt, vilket innebär att alla om- och tillbyggnationer behöver ske med omsorg.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons