Annons
Foto: Pixabay

Underben fick amputeras efter sen upptäckt – patienten avled senare

NYHETER En patient fick en blodpropp och sökte akut vård, men diagnosen dröjde. När hen sedan opererades drabbades personen av flera komplikationer och avled senare. Nu har ärendet anmälts.

Annons

En sedan tidigare svårt sjuk patient skulle genomgå en undersökning, skriver Region Västerbotten, och att personen var utan blodförtunnande medicin inför detta. Efteråt började hen ta medicinen igen. Ändå fick patienten söka akutvård några dagar senare – för smärta i sitt underben – men blodpropp i ven uteslöts och personen skrevs ut.

Besvären fortsatte och en vecka senare lades hen in, med försämrat allmäntillstånd. Enligt regionen hade personen svårläkta trycksår. De märkte också att foten var kall.

En undersökning visade att patienten hade fått en blodpropp i en artär, som orsakat syrebrist i vävnaden. Underbenet behövde då amputeras. Enligt regionen drabbades personen av flera komplikationer efter operationen, och patienten avled efter en tid.

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Regionen ska även ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons