Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Covid-läget i Västerbotten: Smittan ökar igen – nya rekommendationer efter upptäckten av nya varianten

NYHETER Nu ökar smittan i Västerbotten igen. Med anledning av den nya virusvarianten omikron finns även nya rekommendationer om du reser in från vissa länder i södra Afrika, meddelar regionen.

Annons

Under föregående vecka testade 219 personer positivt för covid-19 i Västerbottens län, att jämföra med 141 fall under vecka 46. Den ökade smittspridningen syns även i antalet analyserade prover, som ökade till 8 825, jämfört med 5 208 under vecka 46.

– Det ökade antalet prover kan ses som en effekt av att alla vaccinerade återigen ska testa sig när de är sjuka. Alla som är sex år eller äldre rekommenderas testa sig vid symtom. Det är också viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i utskicket.

167 testade positivt i Umeområdet, 46 i Skellefteområdet, 4 i södra Lappland och 2 personer som är skrivna utanför länet. Smittspridningen sker huvudsakligen i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser och inom familjen. Det sprids i alla åldersgrupper, men flest fall finns i åldrarna 10–19 år samt 40–59 år.

Annons

Högt tryck för vaccination

90 procent av befolkningen i Västerbotten som är tolv år eller äldre har fått en första dos vaccin, och 85 procent har fått en andra dos. Bland de som är 80 år eller äldre har 73 procent fått en påfyllnadsdos och i gruppen 65–79 år har 35 procent nu fått den.

På vissa orter har det varit svårt att boka tid på sistone och regionen ber om tålamod.

– Jag förstår att det är frustrerande. Det är positivt att så många vill vaccinera sig, och jag ber er ha tålamod. Alla som vill vaccinera sig kommer att få göra det, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Annons

Ovaccinerade bör fortsatt vidta särskilda åtgärder för att undvika att själva bli sjuka samt för att minska smittspridningen. Du rekommenderas att hålla avstånd till andra människor och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 samt personer som är 70 år eller äldre. Det gäller inte för personer under 18 år och inte heller personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

Den nya virusvarianten

Under den senaste veckan har den nya virusvarianten omikron uppmärksammats i Sydafrika. Regionen noterar att det i nuläget inte finns några bekräftade fall i landet.

Annons

– Folkhälsomyndigheten bevakar kontinuerligt nya virusvarianter. Precis som tidigare är det viktigt att du stannar hemma och provtar dig när du får symtom, även om de är milda. Vi fortsätter smittspåra alla fall. Det här visar att pandemin inte är över och det vi gör nu påverkar hur det blir framåt jul och senare i vinter, säger Therese Thunberg.

Med anledning av den nya virusvarianten gäller särskilda rekommendationer för dig som under de senaste sju dagarna har rest in i Sverige från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (tidigare kallat Swaziland).

Alla som är sex år eller äldre ska lämna prov för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Lämna sedan ett nytt prov efter fem dagar och stanna hemma tills provsvaret har kommit. Det här gäller även om du inte har symtom, om du är vaccinerad, har haft covid-19 tidigare eller har lämnat ett prov som visade att du inte hade covid-19 inför inresan till Sverige, skriver Region Västerbotten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons