Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pixabay / Jan Alfredsson

Påfyllnadsdos till alla över 18 år – regionen berättar vad som gäller

NYHETER Alla över 18 år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Det berättar regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Detta står klart efter en presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten på onsdagen. Grupper med störst behov kommer att prioriteras först för denna dos, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. I ett pressutskick berättar Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten, vad som gäller i nuläget:

Vilka kan få påfyllnadsdosen just nu?

– I Västerbottens län ges just nu påfyllnadsdosen till personer som är 65 år och äldre, personer som bor på särskilt boende, har hemtjänst eller hemsjukvård samt personal som arbetar inom hemtjänst, hemsjukvård eller på särskilt boende.

Annons

När kommer fler grupper i regionen att erbjudas påfyllnadsdos?

– Det är för tidigt att säga. Först när 80 procent av den nu prioriterade gruppen har fått sin dos blir det aktuellt att släppa på fler grupper. Jag vill i nuläget inte spekulera i när det blir. Viktigt att komma ihåg är att det också för kommande prioriteringsgrupper ska ha gått minst sex månader sedan man fick andra sprutan.

Annons

Vilken prioriteringsordning är det som gäller?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, där grupper med störst behov av upprätthållet skydd prioriteras först. Alla över 18 år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos, det kan invånarna känna sig trygga med.

Regionen ska gå ut med information så fort det blir aktuellt för nya grupper att boka tid för en påfyllnadsdos. Den som inte tillhör en prioriterad grupp kan inte boka tid.

Fakta: Prioriteringsordningen

Just nu ser Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning ut så här:

  1. Personer boende på särskilt boende, personer men hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre.
  2. Personer 65–79 år samt personal inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård.
  3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer 50–64 år.
  4. Personer 18–49 år.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons