Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pixabay / Jan Alfredsson

Covid-19: Fler erbjuds en tredje dos – så är planen i Västerbotten: ”Vi har kommit en bra bit”

NYHETER Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att fler ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Region Västerbotten inleder inom kort arbetet med att vaccinera nästa grupp med dos tre.

Annons

Region Västerbotten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om turordning där de som riskerar att bli svårast sjuka ska skyddas först. De grupper som prioriteras härnäst är personer som är födda 1942–1956. Även personal inom hemsjukvård och hemtjänst samt vid särskilda boenden för äldre kommer att prioriteras, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Vi har kommit en bra bit med den första gruppen som erbjuds dos tre, men vi vill hinna vaccinera fler innan vi släpper på hela nästa grupp. Boka en tid på en gång om du har hemtjänst eller är född 1941 eller tidigare. Just nu finns det gott om lediga tider runtom i länet, men när nästa grupp släpps på för dos tre kan det bli svårare att få en tid, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Annons

Sedan tidigare rekommenderas en tredje dos till personer som är födda 1941 eller tidigare, personer med hemsjukvård eller hemtjänst samt till alla som bor på särskilt boende för äldre.

Regionens plan för dos tre

Arbetet med att vaccinera personal inom hemsjukvård och vid särskilda boenden för äldre startar så snart som möjligt, efter verksamheternas förutsättningar. De vaccineras på sina arbetsplatser.

Bokningen för personer som är födda 1942–1956 samt personal inom hemtjänst kommer preliminärt att öppna under vecka 45. De kommer att kunna vaccinera sig på hälsocentraler eller på central vaccinationsmottagning. Det går inte att boka en tid eller komma på drop in än.

Annons

Det ska ha gått minst sex månader mellan den andra och den tredje dosen.

– Vi har goda möjligheter att snabbt starta upp vaccinationen av personal inom hemsjukvård och vid särskilda boenden för äldre. Vi behöver däremot vänta lite med de som ska vaccineras på hälsocentralerna för att de allra äldsta och sköraste ska hinna vaccinera sig först, säger Ronny Lestander.

Vänligen respektera prioriteringsordningen, uppmanar regionen.

– Bokar du en tid trots att du inte tillhör en grupp som vaccineras just nu kommer tiden att avbokas. Alla som vill kommer att få vaccin, skriver Region Västerbotten.

Annons

Planering för framtida grupper

Region Västerbotten har även inlett planeringen för resten av befolkningen som ska få en tredje dos. Mer information kommer efter att Folkhälsomyndigheten gett besked om ytterligare prioriteringsordning.

– Det vi kan säga nu är att det är väldigt stora grupper som ska erbjudas en tredje dos. Därför kan det hända att det inte finns tid för alla direkt när en grupp släpps på. Vissa kan få vänta lite på att få en tid, men alla som vill kommer att få sin tredje dos, säger Ronny Lestander.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons