Annons
Baserat på pressmeddelande
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Färre fall av covid-19 i länet – men regionen fortsätter att uppmana till vaccinering: ”Är vägen ut ur pandemin”

NYHETER Under föregående vecka minskade antalet positiva fall av covid-19 till 136, enligt Region Västerbotten.

Annons

Bland de positiva fallen var 102 i Umeåområdet, 30 i Skellefteåområdet, två i södra Lappland och två personer som är folkbokförda utanför länet.

– Se till att stanna hemma och provta dig när du är sjuk, även om symtomen är milda och oavsett om du är vaccinerad eller inte, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittan sprids fortsatt i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser och inom familjen. Flest fall finns fortsatt i åldersgruppen 10–19 år.

Annons

Enligt Region Västerbotten är vaccination en viktig del av att hålla nere smittspridningen, och de menar att det fortfarande är fler som behöver vaccinera sig.

– Vaccinationstäckningen behöver öka, framför allt bland personer under 40 år. Kom ihåg att du som inte är fullvaccinerade fortfarande bör hålla avstånd till andra samt undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka. Vaccination är vägen ut ur pandemin, så se till att bli fullvaccinerade, säger Stephan Stenmark.

Annons

Från och med den 21 oktober använder Region Västerbotten Folkhälsomyndighetens statistik över registrerade vaccinationer mot covid-19 vid kommunikation om hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad.

– Hittills har vi använt Region Västerbottens interna statistik när vi har kommunicerat hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad. Tidigare under vaccinationsprocessen var det stora eftersläpningar i den nationella statistiken, men nu är skillnaderna mindre och vi övergår därför till att kommunicera Folkhälsomyndighetens statistik, säger Stephan Stenmark.

Den dagliga statistikuppdateringen är fortsatt antal givna doser i Västerbottens län. Följ Region Västerbottens statistik här.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons