Annons
Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt. Pressbild: William Steel

Northvolt satsar på 400-procentig höjning av återvinningskapacitet i Skellefteå – skapar ännu fler jobb

NÄRINGSLIV Northvolt har storskaliga ambitioner för Revolt Ett, den planerade återvinningsanläggningen i anslutning till fabriken i Skellefteå. De tänker nu öka kapaciteten – med hela 400 procent.

Annons

Northvolt ser att behovet av batteriavfall-återvinning ökar i samma takt som behovet av litiumjonbatterier. För att möta denna efterfrågan ska Revolt Ett-verksamheten på Hedensbyns industriområde skalas upp, ordentligt. Northvolt har ansökt om tillstånd för att kunna utöka återvinningen av batterier, från 25 000 ton till 125 000 ton per år.

– Vi har mycket höga ambitioner för användningen av återvunnet material, förklarar Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, i ett pressutskick på fredagsmorgonen.

Både egna och externa batterier ska återvinnas på Revolt Ett. Metallerna som behövs ska skickas tillbaka till batteriproduktionen, och resten till lokala återvinningsaktörer.

Annons

Klarar 50 000 ton vardera

Revolt Ett blir Northvolts första storskaliga anläggningen av sitt slag i Europa. De har satt en planerad produktionsstart för de utökade delarna av återvinningen till 2025.

Det handlar om ytterligare två återvinningsbyggnader, som anläggs i direkt anslutning till Northvolt Ett, och får en sammanlagd återvinningskapacitet på 100 000 ton per år.

– Att öka återvinningskapaciteten är en viktig utveckling, inte bara för att kunna producera världens grönaste batteri men också för att fylla tomrummet som finns i europeisk batteriåtervinning. Utbyggnaden innebär att vi kan ta tillvara på ännu mer råmaterial som sedan återförs i batteritillverkningen på Northvolt Ett, säger Emma.

Annons

Medför fler arbetstillfällen

Den rejält uppskalade återvinningsverksamheten innebär också fler arbetstillfällen i Skellefteå. Megafonen frågar Northvolt om det går att uppskatta hur många just nu.

– I dagsläget har vi ingen exakt uppskattning på hur många jobb det rör sig om, men ja – det kommer att innebära fler arbetstillfällen, intygar pressavdelningen i ett mejl.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons