Annons
  • Kapten Mat berättar att han träffat fantastiskt trevliga människor i norr. Foto: Ludwig Olofsson
  • Han ser ett sagolikt skafferi i den västerbottniska naturen. Foto: Ludwig Olofsson
  • En inspelning gjordes på Vitberget med "vilda kocken" Erik Brännström. Foto: Ludwig Olofsson
  • Alla måltider har även kombinerats med drycker från Västerbotten. Foto: Ludwig Olofsson
  • Ludwigs granne bistod med en hel tjäder, som han förvarat i frysen. Foto: Ludwig Olofsson
  • I avsnitten tillagar de rätter på tjäder, älg, ren och fjällröding. Foto: Ludwig Olofsson
  • Kapten Mats första avsnitt från besöket släpps i morgon torsdag. Foto: Ludwig Olofsson
  • Han har uppskattat vistelsen och ser fram emot att komma tillbaka. Foto: Ludwig Olofsson

BILDSPEL: Matprofilen på besök – talar varmt om Skellefteå och det norrländska skafferiet: ”Sagolikt”

MAT I veckan har Youtube-profilen Kapten Mat besökt Skellefteå och utforskat norrländska råvaror som älginnanlår, fjällröding och tjäder. Han har bland annat även badat vedeldad bastu och fått en rundvisning av The Wood Hotel: "Är överväldigad av gästfriheten"

Annons

Kapten Mat, eller Johan som han heter, startade sin populära Youtubekanal för ett och ett halvt år sedan. Han lagar mat över stekhäll utomhus, ofta med gäster hemma i Borås eller på besök hos andra. I dag har han över 15 300 Youtube-prenumeranter.

– Jag gör korta avsnitt, 10-15 minuter långa, där jag försöker inspirera till matlagning på stekhäll och visa hur lätt det är. Kan jag inspirera till matlagning så är jag jätteglad för det. Jag kommer ut på Facebook och Instagram, men Youtube är min huvudkanal.

Annons

Fint välkomnade i Norrland

Han får förslag från sina följare ibland, men nu är det första gången som Kapten Mat fått en heminbjudan. Skelleftebon Ludwig Olofsson hörde av sig, matprofilen gjorde slag i saken och reste längre norrut än han någonsin varit förut, till höstiga Skellefteå.

– Ludwig känner jättemånga människor och har fått fram råvaror som är typiska för regionen. Vi spelade in två avsnitt vid i Burträsk, vid Burträskets strand, och två här i Skellefteå. Det är sagolikt vilket skafferi som finns i naturen här, säger Kapten Mat.

– Jag är också överväldigad av gästfriheten. Nidbilden om att ni skulle vara lite slutna här uppe stämmer inte, det är fantastiskt trevliga och öppna människor jag möter.

Annons

De har lagat biff a’ la Rydberg på älginnanlår, vildfångad fjällröding med romsås och kantareller, entrecote på renkött och tjädergryta – som Ludwigs granne bidragit till.

– Han hade en hel tjäder i frysboxen. Allting har också ätits ihop med lokala drycker.

Vill absolut komma tillbaka

Avsnitten i Burträsk spelades in först. Där stannade de över natten, men inte förrän att först ha badat vedeldad bastu. I Skellefteå bjöds Kapten Mat sedan på en guidad visning av trähotellet av Sabina Jonsson, kommersiellt ansvarig på The Wood Hotel.

Annons

Hur sammanfattar du intrycken från Skellefteå?

– Det är ett sådant otroligt driv i den här stan. Det händer så otroligt mycket och det finns en sådan framåtanda, man känner det. Det här är definitivt en region som jag ska återkomma till, också på vintern för att se hur det är att köra skoter och pimpla.

– Jag ska definitivt tillbaka hit. Det är knappt så att jag vill åka härifrån, skrattar han.

På onsdageseftermiddagen sitter Kapten Mat och redigerar sina fyra nya avsnitt. De kommer alla att släppas i närtid och det första släpps i morgon torsdag vid 16-tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons