Kapten Mat, eller Johan som han heter, startade sin populära Youtubekanal för ett och ett halvt år sedan. Han lagar mat över stekhäll utomhus, ofta med gäster hemma i Borås eller på besök hos andra. I dag har han över 15 300 Youtube-prenumeranter.
– Jag gör korta avsnitt, 10-15 minuter långa, där jag försöker inspirera till matlagning på stekhäll och visa hur lätt det är. Kan jag inspirera till matlagning så är jag jätteglad för det. Jag kommer ut på Facebook och Instagram, men Youtube är min huvudkanal.
Fint välkomnade i Norrland
Han får förslag från sina följare ibland, men nu är det första gången som Kapten Mat fått en heminbjudan. Skelleftebon Ludwig Olofsson hörde av sig, matprofilen gjorde slag i saken och reste längre norrut än han någonsin varit förut, till höstiga Skellefteå.
– Ludwig känner jättemånga människor och har fått fram råvaror som är typiska för regionen. Vi spelade in två avsnitt vid i Burträsk, vid Burträskets strand, och två här i Skellefteå. Det är sagolikt vilket skafferi som finns i naturen här, säger Kapten Mat.
– Jag är också överväldigad av gästfriheten. Nidbilden om att ni skulle vara lite slutna här uppe stämmer inte, det är fantastiskt trevliga och öppna människor jag möter.
De har lagat biff a’ la Rydberg på älginnanlår, vildfångad fjällröding med romsås och kantareller, entrecote på renkött och tjädergryta – som Ludwigs granne bidragit till.
– Han hade en hel tjäder i frysboxen. Allting har också ätits ihop med lokala drycker.
Vill absolut komma tillbaka
Avsnitten i Burträsk spelades in först. Där stannade de över natten, men inte förrän att först ha badat vedeldad bastu. I Skellefteå bjöds Kapten Mat sedan på en guidad visning av trähotellet av Sabina Jonsson, kommersiellt ansvarig på The Wood Hotel.
Hur sammanfattar du intrycken från Skellefteå?
– Det är ett sådant otroligt driv i den här stan. Det händer så otroligt mycket och det finns en sådan framåtanda, man känner det. Det här är definitivt en region som jag ska återkomma till, också på vintern för att se hur det är att köra skoter och pimpla.
– Jag ska definitivt tillbaka hit. Det är knappt så att jag vill åka härifrån, skrattar han.
På onsdageseftermiddagen sitter Kapten Mat och redigerar sina fyra nya avsnitt. De kommer alla att släppas i närtid och det första släpps i morgon torsdag vid 16-tiden.