Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

Vändning i covid-utvecklingen: Nu minskar smittan i länet – regionen hoppas fler bokar vaccinationstid

NYHETER Regionen ser nu en påtaglig minskning av covid-19 i länet. Under förra veckan upptäcktes 174 fall, att jämföra med 294 fall veckan innan. Det berättar regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Region Västerbotten ser att smittspridningen framför allt sker i sociala sammanhang; i samband med fritidsaktiviteter, på kompisträffar och fester samt inom familjen. Det är flest fall i åldersgrupperna 10–29 och 20–29 år. Deltavarianten fortsätter dominera.

– Smittan dominerar bland yngre och unga vuxna, en grupp som är aktuell för tidbokning för vaccination just nu. Det är högsta prioritet att så många som möjligt bokar tid för vaccination, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark i utskicket.

Vaccinationsprocessen har inte kommit lika långt i åldersgrupperna där personer nu testats positivt. Den 10 augusti öppnade tidsbokningen för personer 16 år och äldre.

Annons

– Det är viktigt att alla som födda 2005 och tidigare bokar en tid så snart som möjligt för vaccination mot covid-19. Vi behöver en hög vaccinationstäckning i befolkningen.

Informerar brett

I en kraftsamling har regionen nu skickat ut information till länets gymnasieskolor och kommuner. Regionen annonserar även i sociala medier för att nå ut till yngre länsbor.

– När du bokar tid kan du själv välja dag och tid, vilket gör det enkelt att anpassa till lektioner, arbetstider eller livet i stort. Kom ihåg att du som inte är färdigvaccinerad och har rest utanför Norden måste provta dig när ni kommer hem, säger Stephan.

Annons

– Det är viktigt att fortsätta följa de nationella rekommendationerna och testa dig vid symptom! Undvik trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik och på restauranger. Vi har tidigare veckor sett kluster av smitta på uteställen och i sociala sammanhang. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och med goda möjligheter att hålla avstånd, avslutar han i utskicket.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons