Annons
Foto: Pixabay

Rötmånad: Regionen om magsjuka, hygien och hantering av livsmedel

HÄLSA Det är rötmånad och Region Västerbotten tipsar om hur du hanterar livsmedel på bästa sätt och undviker att bli magsjuk.

Annons

Under rötmånaden är temperaturen och luftfuktigheten ofta som högst. Bakterier får lättare att frodas och Region Västerbotten ser att magsjuka blir vanligare, men det går att minska risken att drabbas. Det handlar om rätt hygien och hantering av livsmedel.

I ett pressmeddelande har regionen sju tips för hur du minskar risken för att bli sjuk:

Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, även efter du har hanterat rått kött eller kyckling.
Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
Hetta upp maten ordentligt, vid 70 grader dör de flesta bakterier.
Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla mellan butiken och hemmet.

Annons

Om du ändå blir sjuk

Om du blir magsjuk behöver du dricka mer än vanligt för att inte få vätskebrist. Inte minst om du har feber, eller om det är varmt väder. Äldre och barn är extra sårbara.

– Vissa barn kan behöva matas med sked. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut vilket är ungefär 10 milliliter, förtydligar Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177 Vårdguiden på telefon, i pressmeddelandet.

– Du ska helst undvika söta drycker och lightdrycker eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass, men fortsätt att erbjuda dem något att dricka.

Annons

När du kan äta igen går det bra att vanlig mat i små portioner, tipsar hon. Ät gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Undvik fiberrik mat och kaffe, som kan ge diarré.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons