Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå buss vd Marie Larsson. Foto: Daniel Eriksson / Patrick Degerman

Skellefteå buss först i Sverige med Whitebox UVC-teknik på bussarna: ”Är absolut en långsiktig lösning”

NYHETER Skellefteå buss blir först i Sverige med att desinficera bussarnas inomhusmiljöer med UVC-ljus. Det är Whitebox som har utvecklat tekniken, berättar bussbolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Skellefteå buss har genomfört flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Förutom att införa rutiner med extrainsatta städteam har de utvecklat en lösning som möjliggör betalning utanför bussarnas framdörrar och påstigning via bakre dörrarna.

Efter att Whitebox uppmärksammats för sin teknik med UVC-ljus, som desinficerar potentiellt smittsamma ytor i bland annat detaljhandeln, föddes en idé hos Skellefteå buss om att tekniken skulle kunna användas även för bussar inom kollektivtrafiken.

Bussbolaget kontaktade Whitebox och tillsammans genomför de nu ett pilotprojekt för att utveckla en teknik som ska desinficera både luften och ytskikten i sina bussar.

Annons

– Det känns extra spännande att göra det här tillsammans med ett lokalt företag, som ligger så långt fram även internationellt, säger vd Marie Larsson i pressmeddelandet.

Långsiktig satsning

Idén till den hör lösningen föddes ur behoven som skapats under coronapandemin, men tanken är att tekniken ska användas även när läget i samhället har stabiliserats.

– Det här är absolut en långsiktig lösning för oss på Skellefteå buss, där vi kan skapa tryggare miljöer för både våra medarbetare och resenärer, förklara Marie Larsson.

Foto: Daniel Eriksson

– Processen med att desinficera bussarna med UVC-ljus inkluderas i våra ordinarie städrutiner, vilket gör att vi kan minska risken för smittspridning även av virus och bakterier som orsakar exempelvis förkylningar och magsjuka, fortsätter hon.

Tror på produkten

En av fördelarna med att desinficera med hjälp av UVC-ljus är att varken resenärer eller personal behöver utsättas för kemikalier, samtidigt som det är mer miljövänligt.

Whitebox kommer att genomföra labbstudier för att säkerställa att rätt nivåer uppnås och att metoden skapar bästa möjliga effekt på bussarna. Det finns även möjlighet att ta fram en app-lösning, som adderar mer funktionalitet och kontroll för uppföljning.

Annons

Erik Wikström, vd på Whitebox, säger att de har en stark tro på den här produkten.

– Den skulle mycket väl kunna ingå i vårt ordinarie sortiment och även integreras redan när bussar och lastbilar tillverkas, säger Erik Wikström i pressmeddelandet.

– Totalt tar desinfektion av en buss mindre än tio minuter och produkten kommer att utvecklas ytterligare genom de erfarenheter vi får tillsammans med Skellefteå buss.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå buss
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons