Annons
Katarina Borstedt, ansvarig för företagets kompetensförsörjning på Northvolt, och insustriområdet i Bergsbyn där Northvolt Ett växer fram. Foto: Magnus Lindkvist / Northvolt

Rekryteringen till Northvolt har tagit fart: ”10-30 nyanställda flyttar till Skellefteå varje månad”

NÄRINGSLIV Bygget av Nortvolt Ett, där de första batterierna ska tillverkas i slutet av 2021, är i full gång – och personal rekryteras på löpande band.

Annons

Nyheten om att Northvolt fått en beställning av Volkswagen värd över 14 miljarder dollar, eller ungefär 120 miljarder kronor, offentliggjordes bara några timmar innan Katarina Borstedt kopplar upp sig i vårt avtalade videomöte. Det är inte batteriföretagets första stora order, men det är den klart största hittills – och den kan göra att fler än beräknat behöver anställas i Skellefteå de kommande åren.

– Vi pratar fortfarande om 3000 anställda år 2025, men det kan mycket väl bli fler om det finns behov av det, säger Katarina som är ansvarig för företagets kompetensförsörjning.

För drygt ett år sedan, då jag intervjuade Katarina förra gången, fanns cirka 30 Northvolt-anställda på plats i Skellefteå, samt ungefär 200 byggarbetare på Bergsbyns industriområde där fabriken byggs.

Annons

I dagsläget har de siffrorna stigit till 140 personer som är anställda för att jobba på Northvolt i Skellefteå, och över 1000 byggarbetare som arbetar på industriområdet.

– I slutet av året, då de första batterierna ska tillverkas, är tanken att vi ska vara 500 Northvolt-anställda i Skellefteå, säger Katarina som berättar att en stor inflytt redan sker.

– Mellan 10 och 30 nyanställda flyttar till Skellefteå varje månad redan nu, och så kommer det att fortsätta framöver. Vissa flyttar för långvariga temporära uppdrag, men huvuddelen flyttar för att bosätta sig i staden.

Stort rekryteringsfält

Många av de inflyttade kommer från andra länder, men även från andra orter i Sverige.

– I uppstartsfasen behöver vi hitta olika typer av kompetenser för att skapa en bra grund. För att hitta någon som överhuvudtaget har jobbat med batterier tidigare har vi använt hela världen som rekryteringsfält.

I uppstartsfasen behöver vi hitta olika typer av kompetenser för att skapa en bra grund.

Rekryteringar även lokalt i Skellefteå, och regionalt i norra Sverige, är så klart också aktuella.

– Ja, det är en viktig pusselbit för att få ihop det här, säger Katarina som avslöjar att de redan anställt några av de första personerna som blir klara med sin 20 veckor långa VUX-utbildning i april.

– Det är en stor vinst för oss att den utbildningen till automationsoperatör har startat.

Annons

Att etableringen av Northvolts fabrik i Skellefteå kommer att innebära mycket för staden är det nog få som tvivlar på, men för att ännu fler ska förstå vad som händer har Northvolt tryckt upp ett magasin med information om företaget. Det kommer att distribueras till cirka 15 000 hushåll, och finnas tillgängligt på bland annat Turistcenter och Citykompaniet, i slutet av mars.

– Vi vill möta upp det intresse som finns kring oss. Många har läst artiklar, men vi vill ge en helhetsförståelse om varför vi gör det här, säger Katarina.

”Buddy-program”

I magasinet beskrivs hur batterier tillverkas och hur framtidens behov ser ut, men även hur Skelleftebor kan vara med och bidra till en lyckad etablering. Frågan kring bostäder och integration är två exempel.

– Även om det byggs mer än på länge kommer det att vara en tuff situation att hitta bostäder åt alla, och där måste vi hjälpas åt för att det inte ska bli en allt för aggressiv prisstegring, säger Katarina.

I slutet av mars skickar Northvolt ut ett eget magasin till 15 000 hushåll i Skellefteå kommun.

När det gäller integrationen har Northvolt startat ett kompis-program, eller buddy-program som de kallar det.

– Där hoppas vi att Skelleftebor ska vilja lära känna någon som jobbar på Northvolt, och introducera dem till staden. Det kan vara att ta en fika, åka skidor eller tipsa om badplatser. Det behöver inte vara avancerat, men vi vet hur viktigt det är att få en första kontakt med samhället, inte minst för de familjer som flyttar med.

Annons

Att den sociala integrationen fungerar är en viktig del i att etableringen ska bli lyckad.

– Det är små barriärer vi måste jobba med tillsammans, men det kommer absolut att gå ifall vi får med oss hela Skellefteå, säger Katarina som inte är orolig över att de ska lyckas locka till sig så många som 3000 anställda till 2025.

– Det är superutmanande, men kommer absolut att gå. Vi ser som sagt ett stort intresse, och det blir bara mer och mer uppenbart att det är i norra Sverige det händer, säger hon.

Artikeln är en del av Megafonen nr 3 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons