Annons
Marie Kuoljok, Martin Bergvall och Ida Lindh. Pressbilder: Happy Content

Kommuner i expansiva Norrland sluter upp bakom gemensamt YH-projekt: ”En långsiktig satsning”

NYHETER 21 norrlandskommuner satsar nu gemensamt för att få fler YH-utbildningar till regionen och för att engagera fler i studier.

Annons

Projektet ”Koordinerad kraftsamling YH” är ett initiativ från Akademi Norr, Lapplands kommunalförbund och Campus Skellefteå. 21 kommuner i norra Norrland har slutit upp bakom satsningen, som syftar till att öka tillgängligheten och viljan att studera.

Norr- och Västerbotten är i expansiva faser och enligt initiativtagarna har behovet av utbildningar aldrig varit större. YH-utbildningar har tillkommit under de senaste åren, men de ser behovet av fler. Kommunerna i norr har också anledning att jobba ihop.

– Det finns många företag som har liknande behov av kompetenser. Vi vill föra dem samman genom anordna utbildningar som möter upp deras kompetensbehov, säger Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef Lapplands Lärcentra, i ett pressmeddelande.

Annons

Med projektet vill kommunerna hitta nya sätt att jobba smartare tillsammans. Under det närmaste året ska ett standardiserat arbetssätt tas fram, både för att kartlägga kommunernas och företagens behov av högre utbildning samt öka tillgängligheten.

– Nu ska vi göra en kartläggning över hur behovet av högre utbildning ser ut, för att lättare kunna matcha det mot vilka utbildningar som finns och vilka vi behöver. Med ett gemensamt sätt att arbeta kan vi bli mer snabbfotade när ett nytt behov av en utbildning dyker upp, berättar Ida Lindh, strategiskt ansvarig Campus Skellefteå.

Annons

– Vi ser detta som en långsiktig satsning där Norrbotten och Västerbotten gemensamt skapar bästa möjliga förutsättningar för YH-utbildningar i vår region. Ett arbetssätt där vi tillsammans hjälps åt, säger Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr.

Kommunerna som samarbetar i ”Koordinerad kraftsamling YH” är Kiruna, Jokkmokk, Gällivare, Pajala, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Norsjö, Dorotea, Åsele, Skellefteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, Piteå, Kalix och Överkalix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons