Annons
Rickard Carstedt (S). Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Region Västerbotten uttrycker oro kring planerna på Bromma-nedläggning

NYHETER Regeringen har uttryckt sin vilja att avveckla Bromma flygplats. I en skrivelse till infrastrukturministern motsätter sig sju regioner en för snabb nedläggning, däribland Region Västerbotten.

Annons

Brommas framtid har diskuteras flitigt. I en rapport från 2020 anser Swedavia att det inte längre är ekonomiskt motiverat att driva flygplatsen vidare. Regeringens planer om nedläggning tillkännagavs under en pressträff härom veckan, och en utredning ska nu visa hur Bromma kan avvecklas samtidigt som Arlanda-kapaciteten utvidgas.

En del motsätter sig en alltför snabb nedläggning. I dag har Region Västerbotten och sex andra regioner skickat en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Undertecknade regioner ser på regeringens ambition om nedläggning med stor oro.

Annons

”De menar att tillgängligheten till Stockholm är en nationell angelägenhet och att en utbyggnad av Arlanda, som möter regionernas behov, måste säkerställas innan ett beslut om Bromma kan fattas”, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, tycker också att motsvarande flygkapacitet först måste säkras på Arlanda innan Bromma läggs ned. Om inte tror han att flygbolagen riskerar att få svårare tillgång till attraktiva tider.

– Vilket kan leda till att de av brist på lönsamhet väljer att inte trafikera en sträcka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons