Annons
Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå. Foto: Arkivbild

Polisen om kamerabevakningen i centrum: ”Perfekt komplement”

NYHETER Polisen sätter upp bevakningskameror längs gågatan i Skellefteå. Polisen Ewa Öberg Öström förklarar avsikten med dem.

Annons

Polisen har jobbat med bevakningskameror i andra städer, bland annat på Ålidhem i Umeå, och nu gör Skelleftepolisen samma sak. Kamerorna sätts upp under veckan.

– Det är ett perfekt komplement i vårt arbete, säger en positiv Ewa Öberg Öström.

Som kommunpolis i Skellefteå jobbar hon med förebyggande och trygghetsskapande insatser. Hon berättar att kameraanvändningen har gett goda resultat på andra håll.

– Kameror som skyltas väl gör att brottslingar väljer bort vissa brottskategorier. Till exempel tillgreppsbrott. Det man inte ser så stor effekt på är affektionsbrott, alltså misshandel och svartsjukedrama med mera. Vi har inte mycket sådant i centrum.

Annons

Kamerorna sätt upp mellan Hörnellgatan och Stationsgatan, berättar hon, och riktas även mot tvärgator. Att kamerorna ska fungera avskräckande är det ena. De är även tänkt bidra till Skelleftebornas känsla av trygghet och hjälpa polisen bli mer effektiv.

– Om någon kommer och säger ”jag har blivit utsatt för ett brott”, så kan polisen med hjälp av kamerorna kanske identifiera gärningspersonen snabbare, förklarar Ewa.

Ökad uppklarningstakt bidrar också till invånarnas tillit för samhället, resonerar hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons