Annons
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Pressbild

De skärpta rekommendationerna förlängs igen: ”Många positiva fall”

NYHETER De skärpta rekommendationerna i länet förlängs igen.

Annons

Region Västerbottens skärpta, lokala rekommendationer fungerar som komplement till de nationella. I dag meddelar regionen att de förlängs på nytt, nu till den 31 maj.

– Motivet till ytterligare en förlängning är att det fortfarande är många positiva fall och vi vill inte se ökningar, förklarar Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

– Vi måste fortsätta hålla oss till att träffa få människor en period till för att vi ska få den succesiva minskning av antalet fall som det finns förutsättningar för, säger han.

Annons

Smittan förekommer i alla åldrar, men de flesta nya fallen hittas bland unga vuxna.

– Det är ingen naturlag som säger att fallen fortsätter nedåt oberoende av hur vi agerar när vi fortfarande har många som inte vaccinerats ännu, berättar Stephan.

De förlängda rekommendationerna

Fokus i rekommendationerna ligger på att träffa få människor och hålla avstånd:

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med personerna du bor med, eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Handla också ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn (0-18 år) i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Källa: Region Västerbotten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons