Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Pressbild

9 700 nya provanalyser: Stenmark om resultatet – ”Försiktigt positiv till att vi nu går mot ljusare tider”

NYHETER 245 personer testades positivt för covid-19 under förra veckan. En påtaglig minskning från veckan innan, då 441 testades positivt. Det berättar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under vecka 21 analyserades totalt 9 700 tester i Västerbotten, där 441 var positiva.

– Vi ser en tydlig nedgång vilket känns positivt. Det betyder att västerbottningarna över lag är duktiga på att följa råd och rekommendationer, umgås i sin bubbla och träffas utomhus, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Covid-19-läget har även förbättrats inom vården i Västerbotten. Regionen skriver att de ändå har god beredskap ifall situationen skulle förändras till det sämre igen och trycket på vården öka. Bland annat kommer fler infektionsvårdplatser hållas öppna.

Annons

Efter ett och ett halvt års erfarenheter av pandemi finns också väl inarbetade rutiner och planer för hur en upptrappning av covid-19-vården ska göras, enligt regionen.

– Jag är försiktigt positiv till att vi nu går mot ljusare tider, säger Stephan Stenmark.

– Vaccinationerna går i rask takt framåt och de nationella rekommendationerna är tydliga. De förenklar för oss alla i vardagen och när vi ska planera för sommar och semestrar. Det är tydligt vad som gäller, fortsätter smittskyddsläkaren i utskicket.

Annons

Fortsätt göra kloka val

Trots att det vissa anpassningar i smittskyddsåtgärderna kommer att gälla från och med den 1 juni så är det få förändringar i vardags- och arbetslivet, förtydligar han.

Det gäller att fortsätta undvika trängsel i alla sammanhang, handla ensam, umgås i en mindre krets, resa smittsäkert, använda munskydd i rusningstrafik i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd, stanna hemma vid sjukdom och testa vid symtom.

Annons

Folkhälsomyndigheten har tidigare föreslagit att ett successivt öppnande för ett ökat antal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska gälla. Efter samtal med bland annat regionerna föreslår myndigheten att den första höjningen av maxtalen för olika offentliga arrangemang nu träder i kraft den 1 juni.

– Det finns förutsättningar för en fortsatt minskning av smittspridningen men vi måste fortsätta att göra kloka val. Mycket av pedagogiken i rekommendationer är att även om det är lättnader i restriktioner i deltagarantal så är det fortsatt allas ansvar att följa de allmänna råden. De är här för att hjälpa oss genom den här pandemin.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons