Annons
Foto: Pexels

Psykisk hälsa: Ny kontaktväg för när barn och unga behöver hjälp – ”Det ska bli lättare och enklare”

NYHETER Ett nytt kontaktcenter ska hjälpa barn, unga och deras vårdnadshavare i Region Västerbotten att få den hjälp de behöver.

Annons

Den nya verksamheten består bland annat av kuratorer och psykiatrisjuksköterskor som hjälper den som ringer med stöd, rådgivning och tidsbokning av vårdbesök vid behov. Det är ingen fysisk mottagning, utan nås via nummer 1177 och knappval 2.

Barn eller unga som mår psykiskt dåligt kan alltså ringa hit, en vårdnadshavare eller närstående likaså. Vårdpersonal finns tillgängliga måndag till fredag, 08.00 till 17.00. De tar emot samtalet, gör en bedömning och hjälper inringaren vidare till rätt vård.

– Det ska bli lättare och enklare att komma i kontakt med vården. Länets barn och unga ska få mer jämlik rådgivning, bedömning och behandling. Med kontaktcentrets hjälp får man vård på rätt nivå och slipper bollas runt mellan olika enheter, berättar Helen Alskog, projektledare för införandet av verksamheten, i ett pressmeddelande.

Annons

Verksamheten har fått namnet kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

– Det känns fantastiskt att vi har fått ihop en samproduktion mellan primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin. Jag ser fram emot att utveckla det vidare, och att det blir en väg som alla vet att man kan gå, säger verksamhetschef Helena Jönsson.

Hon är tydlig om detta är en ny verksamhet och att ingenting har ersatts.

– Jag känner mig tacksam över att bli chef över den här verksamheten som kommer att gynna barn och unga i hela länet, fortsätter Helen Jönsson i pressmeddelandet.

Annons

Introduktionen välkomnas även av Kerstin Eliasson, verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten. Hon tror att verksamheten kommer att ge dem ökat utrymme att ta emot barn och ungdomar i behov av specialistpsykiatri, medan de med lindrigare tillstånd snabbare får den insats och vårdnivå som passar dem.

Kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten öppnar idag. Till en början är verksamheten endast öppen för vård och stöd av barn eller ungdomar i åldrarna 6-17 år, med enligt regionen ska den utökas till att även omfatta lägre åldrar till hösten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons