Annons
I Sverige som helhet sattes ett nytt rekord under årets första kvartal. Foto: Pexels

Nystartade företag: Rekordkvartal i Sverige – se ökningen i länet här

NÄRINGSLIV Under årets första kvartal startades 8 procent fler nya företag i Västerbotten, jämfört med motsvarande period i fjol.

Annons

Totalt registrerades 406 nya företag i Västerbotten under perioden, att jämföra med 375 nya företag under första kvartalet 2020. Sett till hela landet nyregistrerades fler nya företag än under något tidigare enskilt kvartal, enligt statistik från Bolagsverket.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och tack vare digitala verktyg har det aldrig varit lättare att starta eget. Därför är det viktigt att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, expert på Visma Spcs.

Annons

Nyföretagandet ökade i 15 av 21 län under perioden. Störst var ökningen i Sörmland, där antalet nyregistreringar var 16 procent högre under samma kvartal 2020. Det enda större tappet stod Västmanland för, där det var en tillbakagång på 10 procent.

– Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här kvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet.

Sammanställning: Visma
Annons
Annons
Annons
Annons