Annons
 • Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Med nät fixade Ida mat. Ungefär en fisk per dag åt hon i snitt. Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Foto: Ida Linström/Discovery+
 • Här är de första bilderna som Ida tog efter hon avbrutit. -16 kg visade vågen... Foto: Privat

Ida bland topp tre i realityserien – så länge bodde hon ensam i vildmarken: ”Är en kamp mot hunger och kyla”

NYHETER Helt ensam – utan varken filmteam eller några andra deltagare i närheten – tävlade Ida Lindström i den nordnorska vildmarken.

Annons

Ensam i Vildmarken är en ny realityserie från Discovery+ som är baserad på den amerikanska serien Alone från History Channel. I den svenska versionen, som började sändas 23 februari, får tittarna följa åtta deltagare som ger sig ut i den nordnorska vildmarken där de placeras helt ensamma i var sin vik.

– Det går ut på att överleva och lösa alla problem som dyker upp helt på egen hand. Allt från att bygga ett läger till att skaffa mat, berättar Skelleftebon Ida Lindström, ambulanssjukvårdare, som är utbildad fjälledare och har en bakgrund inom militären.

Vinnare blir den som klarar sig längst utan att ge upp. Hur länge det blir beror helt på vilka deltagare som medverkar.

– Det är en kamp mot hunger och kyla, men handlar även om hur du hanterar ensamheten, säger Ida.

Annons

Filmandet till serien sköter de medverkande själva med tre olika kameror som de laddar med hjälp av ett bilbatteri. Under deras tid i tävlingen är ett kort läkarbesök var sjunde dag den enda fysiska kontakt de har med andra människor.

– Vi hade en GPS-sändare på oss dygnet runt där vi rapporterade in hur mycket vi ätit varje dag, så de höll koll på oss, men vi fick aldrig några svar, säger Ida och skrattar.

Små mängder mat

Den utrustning Ida hade med sig var förutbestämd och innehöll förutom kläder till exempel ett tändstål, en presenning, sovsäck, kokkärl, kniv, såg och ett fiskenät.

– Jag har varit ute i naturen mycket förut, men aldrig på det här sättet. Det var verkligen en skithäftig upplevelse och kul att få bekräftat för mig själv att jag klarar av det. Jag har till exempel aldrig fiskat med nät förut, säger Ida.

Med nät fixade Ida mat. Ungefär en fisk per dag åt hon i snitt. Foto: Ida Linström/Discovery+

Mängden mat deltagarna fick i sig varierade beroende på hur mycket fisk de fick. För Idas del blev det i snitt en liten öring per dag, plus några övermogna bär.

– Vissa dagar fick jag ingen fisk alls, men jag försökte planera och spara så att jag skulle ha åtminstone något att äta varje dag. Men en fisk om dagen är vansinnigt lite.

Annons

Hur känns det att äta så lite?

– Det är en konstig känsla. Speciellt eftersom det bara är protein. I början är det mer vanliga hungerkänslor, men sen övergår det till trötthet. Mot slutet så var det jobbigaste att det enda jag kunde tänka på var mat, det har jag aldrig upplevt tidigare.

Höll ut i 30 dagar

För Idas del tog äventyret slut i seriens näst sista avsnitt som visades på Discovery+ i tisdags. Då var hon en av tre deltagare som fortfarande tävlade om vinsten.

– Jag kände att det var min typ av tävling, men jag var så trött och slut. Varje gång jag ställde mig upp höll jag på att svimma, och efter att jag klantat mig med nätet så skulle jag vara tvungen att simma ut i det kalla vattnet för att få mer fisk, vilket jag inte var så sugen på, säger hon.

Här är de första bilderna som Ida tog efter hon avbrutit. -16 kg visade vågen… Foto: Privat

När Ida kontaktade produktionen och bad om att bli hämtad hade hon varit där i 30 dygn samtidigt som oktober hade övergått i november.

– Jag minns att jag inte var besviken, utan det var mer en lättnadskänsla. Jag hade inget mer att bevisa och jag ångrar inte beslutet, säger hon.

Expedition Robinson

Ida har tidigare deltagit i Expedition Robinson 2018, men säger att det här var en helt annan upplevelse.

– Där hände det grejer hela tiden, och tiden gick riktigt fort. Den här gången var det inget socialt spel alls och man tävlade mer eller mindre mot sig själv. Ensam i vildmarken var mycket mer extremt, säger Ida.

Annons

Vad bli nästa äventyr?

– Jag vet inte än. Jag drömmer tillbaka till Nepal, men på grund av pandemin lär det bli något närmare i Sverige denna sommar, säger Ida.

Vem som vinner Ensam i Vildmarken avslöjas på tisdag 13 april. Programmet går även att se tisdagskvällar på Kanal 5.

Deltagare i Ensam i vildmarken

Ensam i vildmarkens deltagare Ida, Rick, Joel, Daniel, Hillevi, Nicole och Erika. Foto: Discovery Networks Sweden
 • Hillevi Björn, 54 år, Gävle, interior designer.
 • Ida Lindström, 25 år, Skellefteå, ambulans-sjukvårdare.
 • Erika Rosenbaum, 44 år, Stockholm, studerar till präst.
 • Nicole Donvy, 29 år, Limhamn, anläggningsdykare och expeditionsguide.
 • Jonas Parandian, 37 år, Stockholm, naprapat.
 • Rick La Roche, 73 år, Stockholm, pensionerad diplomat och före detta Navy Seal.
 • Daniel Blomé, 38 år, Toftbyn, äventyrsguide och industriklättrare på oljerigg.
 • Joel Olofsson, 26 år, Växjö, verktygskonstruktör.
Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons