Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

Dyster vändning i Västerbotten – nu ökar smittspridningen igen

NYHETER Efter några veckors minskning ökar smittspridningen i hela Västerbotten. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan konstaterades 646 positiva fall; en ökning med 179 från veckan innan.

– Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den. Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen, betonar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Förra veckan analyserades 9 405 prover. 7 procent var positiva, även det en ökning från veckan innan. Av de 646 positiva fallen bekräftades 309 i Umeområdet, 253 här i Skellefteområdet, 61 i södra Lappland och 21 hos folk folkbokförda utanför länet.

Annons

– Det är ökande antal fall i alla åldersgrupper utom bland de som är 70 år och äldre. Smittspårningen visar att de flesta smittas i familjerna, sociala privata sammanhang och på arbetsplatserna. Vi måste träffa så få människor som möjligt inomhus.

Följ rekommendationerna

Fortsätt att följa de skärpta rekommendationerna, understryker smittskyddsläkaren, där det centrala är att huvudsakligen bara umgås med de du bor tillsammans med.

Det är också viktigt att hålla distans, begränsa din rörlighet ute i samhället, handla ensam, arbeta hemifrån om du kan, stanna hemma vid minsta symtom och testa dig. Använda munskydd i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd inomhus.

Annons

– Inget har förändrats som gör att vi kan ta lättare på rekommendationerna nu. Viruset är lika smittsamt och vi behöver uppnå ett större antal vaccinerade innan vi kan se en minskning av smittspridningen ute i samhället. Det är kämpigt för oss alla men tillsammans kan vi bromsa smittspridningen mer, säger Stephan Stenmark

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons