Annons
Foto: Pexels / Arkivbild

Trafikverket vill ha klassificering ändrad på tre vältrafikerade vägar – men kommunen stretar emot

NYHETER Trafikverket bedömer att riksintresse-klassificeringen kan tas bort från ett antal sträckor, varav tre i Skellefteå kommun. Dessa får kommunpolitikerna att reagera: "Tror att det är en miss"

Annons

De tre för Skellefteborna intressanta sträckorna som pekats ut av Trafikverket är: väg 95 mellan Skellefteå och länsgränsen mot Norrbotten, flygplatsvägen (väg 774 genom Östra Falmark) samt Sundgrundsleden mellan E 4 norr om Bureå och Skelleftehamn.

Enligt Trafikverkets utpekande av riksintressen för kommunikationer, som skickats ut på remiss till kommunerna via länsstyrelserna, ska riksintresse-klassificeringen tas bort från dessa tre sträckor. Enkelt förklarat skulle det innebära att de får lägre prioritet.

Annons

Men det vill inte Skellefteå kommun, som förbereder ett remissvar. Lorents Burman (S) tror att Trafikverket kan ha missat att ta Skellefteregionens utveckling i beaktande.

– Vi tror att det är en miss. Trafikverket jobbar ju över hela Sverige, resonerar han.

Ärendet behandlades preliminärt i kommunstyrelsen arbetsutskott i dag. Politikerna jobbar vidare med skrivelsen till Trafikverket tills frågan tas upp i kommunstyrelsen.

– I den kommer vi att trycka på att dessa sträckor ska fortsätta ha hög klassificering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons