Annons
  • Så här kan det se ut när rörelser spelas in i den nya motion capture-studion. Foto: Magnus Johansson
  • Joakim Matsson och Sara Willershausen ställer in kamerorna. Foto: Magnus Lindkvist
  • Sara Willershausen går Visual Magics VFX-utbildning på Campus Skellefteå.
  • Sara Willershausen går Visual Magics VFX-utbildning på Campus Skellefteå.
  • Jonna Lehtonen och Julia Jensegård placerar ut reflektorer på Matilda Isaksson. Alla tre studerar till VFX-artist.
  • Efter inspelning kan datan som ska appliceras på en animerad figur se ut ungefär så här.

Ny studio skapar nya möjligheter i Skellefteå: ”Är en miljardindustri”

NÄRINGSLIV En ny motion capture- och virtual production-studio har byggts för miljonbelopp på campus i Skellefteå. “Det öppnar upp helt nya möjligheter” säger Magnus Johansson, projektledare på Arctic Game Lab.

Annons

Skellefteå har allt mer positionerat sig som en stad där spelbranschen får plats att växa, inte minst genom de utbildningar inom grafik, programmering och projektledning som erbjuds.

– Nu till hösten startar ytterligare tre utbildningar vilket gör att vi totalt kommer att ha runt 500 studerande inom spelutveckling på campus, berättar Magnus Johansson, projektledare för Arctic Game Lab.

Att utbilda så många inom spelindustrin kan för en oinsatt låta mycket, men enligt Magnus är det fortfarande i underkant.

– Spelbranschen är en miljardindustri. I Sverige har den ökat med ungefär 35 procent per år de senaste tio åren, och det finns inget som tyder på att den ska sluta växa, säger han.

Annons

Om inte kompetensbristen vore så stor skulle den dessutom kunna växa snabbare, enligt Magnus.

– Alla våra utbildningar gör Skellefteå till en av de viktigaste orterna i Sverige, och vi har redan sett flera exempel på företag som flyttar hit eller öppnar ett nytt kontor i Skellefteå.

Alla våra utbildningar gör Skellefteå till en av de viktigaste orterna i Sverige.

Han poängterar även att tekniken som lärs ut inte är begränsad till just spelindustrin, även om det är lätt att tro med tanke på utbildningarnas namn.

– Kunskapen som eleverna lär sig kan lika gärna användas inom film- och media, eller traditionell industri som blir allt mer digitaliserad, säger han.

Som i Avatar

I takt med att fler utbildningar startar i Skellefteå investeras det även i ny teknik. I en kampsportslokal i Campushallen har en motion capture- och virtual production-studio byggts.

Annons

Motion capture är den teknik som används för att fånga in rörelser som sedan appliceras på animerade figurer. Kända exempel är till exempel Avatar, Gollum i Sagan om Ringen och de nya versionerna av Disneys klassiker som Lejonkungen och Djungelboken.

– I alla lägen där en animerad karaktär finns med så används i princip den tekniken, säger Magnus.

Studion, som har kostat flera miljoner att bygga, ska nyttjas av regionala företag inom spelutveckling, film, reklam, visualisering och utbildning – samt studenter på Campus Skellefteå.

– Det blir en win-win där vi gör det än mer attraktivt för spelstudios och andra mediaföretag att etablera sig i Skellefteå, säger Magnus.

Det blir en win-win där vi gör det än mer attraktivt för spelstudios och andra mediaföretag att etablera sig i Skellefteå.

Lokalen kommer även att kunna användas som en virtual production-studio, vilket Magnus förklarar som “den nya tidens greenscreen”. Istället för att spela in sekvenser mot en grön duk så spelas de in mot en stor ledskärm där grafiken anpassar sig utifrån vad som händer i kameran.

– Om det sker en explosion bakom skådespelare så kommer den att synas på skärmen i realtid vid inspelning, och på så vis lysa upp personen bakifrån. Det sparar enormt mycket tid i efterproduktion. Disneys The Mandalorian är ett exempel där tekniken används flitigt, säger Magnus.

Annons

Fler investeringar

Studion håller på att trimmas in och används hittills bara av lokala företag och VFX-studenter på campus i små grupper, men kommer att invigas i april, om läget tillåter. I framtiden finns även planer på att addera ytterligare teknik.

– Det känns verkligen inspirerande att de här möjligheterna finns i Skellefteå, säger Magnus.

Artikeln är en del av Megafonen nr 3 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons