Annons
Pressbild: Sören Andersson

86-procentig ökning av anmälda arbetssjukdomar: ”Viktigt att alla arbetsgivare gör sitt yttersta”

NYHETER Antalet anmälda arbetssjukdomar ökade med hela 86 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året dessförinnan, enligt preliminär data från Arbetsmiljöverket. Anmälningar gjorda av kvinnor ökade med 119 procent och av män med 28 procent.

Annons

Den dramatiska ökningen, och skillnaden mellan kvinnor och män, kan till stor del förklaras av pandemin. Enligt Arbetsmiljöverket har många anmälningar med covid-19 att göra, i kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och sociala tjänster.

– Medarbetarna i vård, omsorg och sociala tjänster har varit särskilt utsatta för smitta, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.

– Men vi har en allmän smittspridning och det är viktigt att alla arbetsgivare gör sitt yttersta för att minska smittspridningen på arbetsplatsen i väntan på vaccin. Ingen ska behöva bli smittad eller sjuk av sitt arbete, fortsätter hon i ett pressmeddelande.

Annons

Smitta räknas till arbetssjukdomar orsakade av kemiska och biologiska faktorer. Den preliminära statistiken visar en minskning av andra anmälda arbetssjukdomar som till exempel orsakas av organisatoriska, sociala, ergonomiska eller fysikaliska faktorer.

Av arbetsplatsolyckorna 2020 fick 24 dödlig utgång, vilket är 12 färre än året innan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons