Annons

Utbrott på Ursviken hälsocentral – endast akut verksamhet bedrivs

NYHETER Efter att flera medarbetare testats positivt för covid-19 bedriver Ursvikens hälsocentral nu endast akut verksamhet.

Annons

Utbrottet har upptäckts efter en screening av personalen, som gjordes efter att en person upplevt symptom som kunde tyda på covid-19. Alla besök har bokats om och samtal till hälsocentralen hänvisas till Morö Backe, Kåge och Byske hälsocentraler.

Enligt Region Västerbotten finns det risk för att patienter som varit i kontakt med smittad personal själva blivit smittade. Regionen genomför också smittspårning.

– Alla patienter som varit i kontakt med smittad personal någon gång under de 48 timmar som föregick screeningen i onsdags kommer att kontaktas och provtas idag med uppföljande provtagning om fem dagar. Det pågår för fullt, berättar Helene Mikko, verksamhetschef för primärvården i norra området, i ett pressmeddelande.

Annons

Risken att vara smittad bedöms som liten bland patienter som besökt Ursvikens hälsocentral tidigare än det aktuella tidsspannet. Regionen kontaktar inte dessa, men de bör vara uppmärksamma och kontakta vården för en provtagning vid symptom.

”Blir en stor påverkan”

I den akutverksamhet som bedrivs på hälsocentralen ska patienter behandlas på ett smittsäkert sätt, enligt regionen. I enlighet med rutinerna som vårdhygien fastställt.

– Vi tar det på stort allvar och vi är på tårna, betonar Helene Mikko.

Annons

Just nu går det inte att säga när Ursvikens hälsocentral kommer att kunna återgå till normal verksamhet. Alla medarbetare ska testas för covid-19 på nytt efter helgen.

– Det rör sig om fem medarbetare som testats positivt och det är förstås en betydande andel. Det blir en stor påverkan för oss, avslutar Helene Mikko.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons