Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

702 nya bekräftade fall i länet – 2 fall av brittisk virusvariant: ”Inga misstankar om vidare spridning”

NYHETER Vaccinering mot covid-19 fortsätter på flera orter i länet. Under förra veckan bekräftades 702 personer med viruset och smittspårningen visar att smittan huvudsakligen är kopplad till familjer och privata sociala sammanhang, meddelar regionen.

Annons

Förra veckan analyserades 6 638 prover. Av dessa visade 10,7 procent på ett positivt resultat, det betyder att 702 personer bekräftades smittade i länet under vecka 53.

– Det är svårt att jämföra resultatet mot tidigare veckor då vi haft färre dagar med provtagning under jul och nyår, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

– Vi ser en betydande minskning bland fallen på personer mellan 0 och 18 år och det är under slutet av förra året betydligt färre fall kopplat till skola och arbetsplatser då det varit lov och ledigheter, fortsätter smittskyddsläkaren i ett pressmeddelande.

Två av de elva fall av den brittiska virusvarianten, som Folkhälsomyndigheten rapporterade om i helgen, identifierades i länet. Fallen var kopplade till samma resa från Storbritannien och identifierades och isolerades direkt i boendet enligt rutin.

– Vi har inga misstankar om vidare smittspridning i Västerbotten, säger Stephan.

Annons

Hög belastning på vården

Under storhelgerna har det varit en hög belastning på samtliga av länets sjukhus.

– Vårdläget är ansträngt, vilket det i stort sett alltid är under längre helger som jul och nyår i och med att vi drar ned antalet vårdplatser och har en lägre bemanning.  Vi har haft ett bra samarbete i länet mellan sjukhusen och gjort en del omfördelningar, förklarar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten.

Regionen vårdar just nu 36 personer på grund av covid-19. Av dessa ligger sex på intensivvårdsavdelning. Patienter vårdas på alla tre sjukhus i länet för covid-19.

Fortsatt vaccinering i länet

Under veckan kommer ett antal äldreboenden i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Dorotea och Robertsfors att få sina första doser av vaccin. Planering inför vecka två pågår.

Annons

– Vilka som erbjuds vaccin först följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. De som har störst behov av skydd mot covid-19 vaccineras först, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Fas ett: Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas två: När dessa grupper är vaccinerade kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen. Övriga personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka ska också få vaccin. Efter det ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

Annons

– Målet är att alla boende i Västerbotten ska erbjudas vaccin innan sista juni. Vi kommer att informera löpande vad som gäller. Kom ihåg att inte ringa och fråga hälsocentralerna om tidsbokning för vaccination, ställa frågor utan besök på 1177.se eller följa oss via våra digitala kanaler, säger Ronny Lestander och fortsätter.

– Vi behöver tillsammans frigöra tid för hälsocentralerna att vårda patienter.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons