Annons
Gunnel Marklund Jonsson, Saliou Faye och Louise Hagström utanför Röda Korsets second hand-butik i Skellefteå.

Ideella hjältar hjälper till lokalt och internationellt: ”Utan alla våra frivilliga hade det inte fungerat”

SAHÄLLE Vid stora internationella katastrofer är Röda Korset oftast en av de första organisationer på plats – men även i Skellefteå gör de dagligen ett viktigt arbete.

Annons

Röda Korset är världens största internationella humanitära nätverk. De gör dagligen enorma insatser för att hjälpa människor på olika sätt.

– Arbetet kan så klart se annorlunda ut om det utförts lokalt i Skellefteå eller i Addis Abeba, men utgångspunkten är alltid att lindra och förhindra mänskligt lidande, berättar Alexandra Sundberg, verksamhetschef på Röda Korset i Skellefteå.

Lokalt i Skellefteå arbetar volontärer med en rad olika saker. Det kan vara allt från första hjälpen-grupper och krisberedskap till familjeåterföreningar och sociala verksamheter.

– Det kan ibland verka lite spretigt, men vi utgår alltid från de behov som finns på just vår ort, säger Alexandra.

Annons

I Skellefteå riktas mycket fokus på bland annat ensamhet.

– Det är en fråga som blivit aktualiserad nu under pandemin, men som inte kommer som någon överraskning för oss. Det finns enormt många som känner sig ensamma, både äldre och yngre.

För att minska ensamheten görs olika insatser där second hand-butiken Kupan i centrala Skellefteå är en del i arbetet.

– Läget är lite speciellt nu under pandemin, men i vanliga fall är det förutom en butik även en mötesplats dit alla är välkomna. Antingen bara för att handla och umgås, eller hjälpa till.

Enormt engagemang

Något som engagerat många den senaste tiden är inköpshjälpen, en grupp som hjälper till att handla mat till personer i riskgrupper.

– På bara två veckor fick vi fram hundratals frivilliga som ville hjälpa till, och nu mer än ett halvår senare är det fortfarande cirka 60 personer som arbetar aktivt med just detta, säger Alexandra och fortsätter:

– Många säger att “folkrörelsen är död”, och att “alla tänker bara på sig själva”, men jag skulle vilja framhålla det motsatta. Det finns ett enormt engagemang, men ibland kan vi organisationer behöva bli bättre på att fånga upp det.

Annons

Just ideellt arbete är något som hela Röda Korsets organisation bygger på. Förutom ett fåtal anställda ger alla av sin tid gratis.

– Det är helt avgörande för att allt ska fungera, och de som är volontärer förtjänar verkligen att hyllas, säger Alexandra.

Får tacksamhet tillbaka

Tre av dem som engagerat sig som volontärer är Saliou Faye, Gunnel Marklund Jansson och Louise Hagström. De två sistnämnda har båda arbetat med familjeåterföreningar i 16 års tid.

– Allt arbete resulterar inte i solskenshistorier, men de gånger vi fått vara med om återföreningar är guld värda. Vi får så mycket tacksamhet tillbaka, säger Louise.

Saliou arbetar på Kupan där han sorterar saker, städar och testar elektronik.

– Jag gillar att hjälpa till, samtidigt som jag får möjlighet att förbättra mitt svenska språk, berättar han.

Annons

Alla tre är överens om att fler borde engagera sig ideellt.

– Oja, det är otroligt givande. Både för att man får hjälpa till, och dels för att man får goda vänner på köpet, säger Gunnel. 

Artikeln är en del av Megafonen nr 11 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons