Annons
Natssuddarna vill vara ett ljus i mörkret för ungdomarna, berättar Mikael Nord. Här tillsammans med Carola Jonsson.

Ett ljus i mörkret när Skellefteås ungdomar behöver det: ”Jobbar i det lilla och gör stor skillnad”

NYHETER Nattsuddarna jobbar helt ideellt för att ge ungdomar en trygg tillvaro i Skellefteå. De märker hur betydelsefullt det är, inte bara för ungdomarna de hjälper: "Det ger en så mycket glädje"

Annons

De har olika jobb, olika åldrar och olika bakrund. De ideella krafterna i Nattsuddarna enas i sitt gemensamma engagemang för Skellefteås ungdomar. När helgen, mörkret och fyllan infinner går de ut på stadens gator och söker sig till ungdomarnas miljöer.

Nattsuddarna kan erbjuda någon att prata med, en axel att gråta mot eller sällskap på vägen hem. Om situationen kräver det kan de avstyra bråk eller tillkalla hjälp.

De vill helt enkelt finnas där, förklarar föreningens ordförande Carola Jonsson.

– Många ungdomar vill bara prata. Sedan hjälper vi såklart de som mår dåligt. Det kanske är någon som sitter och vrålgråter för att de har gjort slut, eller någon som är väldigt full. Då kan vi ringa föräldrar och se till att det inte händer dem något.

Annons

– Det krävs inga jättestora insatser. Man jobbar i det lilla och gör stor skillnad.

Fler mångspråkiga suddare

Förut har det funnits en oro kring antalet aktiva suddare. Sju personer är stadigt aktiva sedan tidigare och Carola berättar glatt att den siffran ungefär har fördubblats nu, efter en utbildningsinsats i samarbete med Röda Korset och UngHästen.

Syftet har varit att öka den mångspråkiga vuxennärvaron i ungdomsmiljöer.

– Ensamkommande kan ha vänt oss ryggen för att de inte vet vilka vi är, säger Carola.

Carola Jonsson och Mikael Nord önskar att ännu fler skulle ansluta sig till Nattsuddarna.

Än så länge har förstärkningen inte hunnit komma till sin rätt. De skärpta allmänna rekommendationerna för att stoppa spridningen av covid-19 kom innan nytillskottens första helg. De medför att inget suddande kommer att göras före den 8 december.

– Det är viktigt att vi följer direktiven. Sedan har även vårt riksförbund sagt stopp.

”Det är absolut lika viktigt”

I dag finns det andra orosmoln. Nattsuddarna har en lokal i centrum. Det är här som de byter om till sina igenkännbara gula jackor, förvarar sin dumle och pratar igenom nattens upplevelser. Carola oroar sig för om de kommer att kunna behålla den.

Annons

– Vi får inte bidrag för lokalen längre, det drogs ned från 85 000 kronor till 4 000 utan varsel. Nu har en del lokala företagare stöttat oss och hyresvärden har varit snäll och sänkt hyran. Vi är glada för nytillskotten, men vi vet inte hur det kommer att gå.

Carola har engagerat sig som suddare i 13 år. Hennes mamma gjorde det före henne.

Mikael Nord engagerar sig sedan två år tillbaka. För honom är det roligt att finnas där för ungdomarna. Han har även egna barn i den här åldern och vill göra en insats.

– Jag blir också så arg när fritidsgårdar läggs ned. Då sparar man pengar i fel ände.

Mikael Nord och Carola Jonsson önskar att ännu fler skulle ansluta sig till Nattsuddarna.

Hur viktigt är ert arbete i dag jämfört med för tio år sedan?

– Det är absolut lika viktigt. Jag tror att fler ungdomar känner sig ensamma i dag. Det känns som att det är fler yngre är ute och dricker det här sista året. Ungdomarna slåss mindre, men när de väl slåss är det ett grövre våld som används, säger Carola.

Ett belönande engagemang

De önskar att fler vuxna skulle vilja ansluta sig. Alla är välkomna, så länge de inte propagerar politik eller hittar på andra dumheter. Mycket handlar om sunt förnuft.

Annons

Nattsuddarna märker att de gör skillnad, inte minst på responsen hos ungdomarna, men även att de får någonting tillbaka. Carola berättar hur belönande det kan vara.

– För några år sedan var det en kille som var jätte, jättedålig. Vi gjorde det vi kunde, ringde ambulans och allting. Han blev kvar på sjukhuset och vi kontaktade hans föräldrar. Sedan gick det någon månad. Då såg den här killen mig och kom fram.

– ”Jag måste få tacka så mycket för att du hjälpte mig”… det ger en så mycket glädje.

Artikeln är en del av Megafonen nr 11 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons