Annons
I gruppen av jourtjejer finns en stark gemenskap. “Vi hämtar mycket energi av varandra”, säger Veronica Ståhl.

De stöttar unga tjejer på nätet: ”Är bara vanliga människor som vill göra skillnad”

SAMHÄLLE Varje onsdag, samt en lördag i månaden, sätter sig ett gäng Skelleftebor vid sina datorer för att finnas tillgängliga för att prata med unga tjejer, ickebinära och transpersoner.

Annons

Guldstadens tjejjour, som är en del av Guldstadens kvinnojour, bildades 2014 efter att gymnasieelever uttryckt att de saknade en tjejjour i Skellefteå. Deras verksamhet går dels ut på att besöka skolor, arbetsplatser och festivaler för att informera – men främst på att finnas tillgängliga via en chatt där unga kvinnor, ickebinära och transpersoner kan ställa frågor.

– Det kan handla om allt från mens och problem med kompisar till överfall och våldtäkter, berättar Isabelle Rönnberg som är anställd inom organisationen.

Alla frågor ställs anonymt, vilket gör att väldigt tunga ämnen ofta kommer på tal.

– Inte sällan är vi den första personen de kontaktar för att prata om det som hänt, och för oss handlar det om att lyssna, stötta och ge mod till tjejerna. Vi stärker dem i att det som hänt inte är deras fel, och kan även uppmana personen till att prata med till exempel skolkurator, ungdomsmottagning eller föräldrar, berättar Lina Boman som tillsammans med Veronica Ståhl är två av dem som arbetar ideellt med detta.

Annons

Brinner för det här

Anledningen att Isabelle, Lina och Veronica engagerat sig är för att de vet att tjänsten används och är viktig för personerna som tar kontakt.

– För mig personligen handlar det om att jag brinner för de här frågorna, och vet hur viktigt det kan vara för unga tjejer att ha någon att prata med. Därför känns det bra att kunna vara med och hjälpa till, säger Veronica.

Totalt engagerar sig ett tiotal tjejer som turas om att chatta på onsdagskvällar, samt en lördagskväll i månaden.

– Många av oss saknade själva den här typen av stöd när vi var yngre, och det känns fint att vara med och ge något som vi själva inte fick, säger Isabelle.

Annons

Alla som svarar på frågor via chatten har gått en internutbildning, men de poängterar att de inte är utbildade psykologer eller kuratorer.

– I grunden är vi bara vanliga människor som vill göra skillnad, och det gör vi genom att finnas där och lyssna, säger Lina.

Veronica Ståhl, Isabelle Rönnberg och Lina Boman är tre av dem som engagerar sig i tjejjouren.

När chatten är öppen brukar de från tjejjouren ha kontakt för att bolla frågor och även stötta varandra när tuffa ämnen dyker upp.

– Hela gruppen består av personer med lika värderingar, och vi hämtar mycket energi av varandra. Utan den hade man inte orkat, säger Veronica och får medhåll av Lina:

– Det är världens bästa grupp som även gjort att jag själv utvecklats.

Annons

Hur gör man om man själv vill hjälpa till?

– Dels kan du kontakta oss för om du vill vara med och chatta. Då behöver du vara minst 20 år gammal, dela våra feministiska värderingar och identifiera dig som tjej, ickebinär eller transperson. Andra sätt att stötta kan vara att sprida information eller stötta ekonomiskt. Vi är även öppna för samarbeten med andra organisationer som delar våra värderingar, säger Isabelle.

Chatten öppen på onsdagar

Chatten är öppen varje onsdag, samt andra lördagen varje månad, mellan 19.00-21.00. Chatten hittas via tjejjouren.se/guldstadens

För den som vill bli jourtjej går det bra att ta kontakt via guldstadenstjejjour@gmail.com

Artikeln är en del av Megafonen nr 11 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons