Guldstadens tjejjour, som är en del av Guldstadens kvinnojour, bildades 2014 efter att gymnasieelever uttryckt att de saknade en tjejjour i Skellefteå. Deras verksamhet går dels ut på att besöka skolor, arbetsplatser och festivaler för att informera – men främst på att finnas tillgängliga via en chatt där unga kvinnor, ickebinära och transpersoner kan ställa frågor.
– Det kan handla om allt från mens och problem med kompisar till överfall och våldtäkter, berättar Isabelle Rönnberg som är anställd inom organisationen.
Alla frågor ställs anonymt, vilket gör att väldigt tunga ämnen ofta kommer på tal.
– Inte sällan är vi den första personen de kontaktar för att prata om det som hänt, och för oss handlar det om att lyssna, stötta och ge mod till tjejerna. Vi stärker dem i att det som hänt inte är deras fel, och kan även uppmana personen till att prata med till exempel skolkurator, ungdomsmottagning eller föräldrar, berättar Lina Boman som tillsammans med Veronica Ståhl är två av dem som arbetar ideellt med detta.
Brinner för det här
Anledningen att Isabelle, Lina och Veronica engagerat sig är för att de vet att tjänsten används och är viktig för personerna som tar kontakt.
– För mig personligen handlar det om att jag brinner för de här frågorna, och vet hur viktigt det kan vara för unga tjejer att ha någon att prata med. Därför känns det bra att kunna vara med och hjälpa till, säger Veronica.
Totalt engagerar sig ett tiotal tjejer som turas om att chatta på onsdagskvällar, samt en lördagskväll i månaden.
– Många av oss saknade själva den här typen av stöd när vi var yngre, och det känns fint att vara med och ge något som vi själva inte fick, säger Isabelle.
Alla som svarar på frågor via chatten har gått en internutbildning, men de poängterar att de inte är utbildade psykologer eller kuratorer.
– I grunden är vi bara vanliga människor som vill göra skillnad, och det gör vi genom att finnas där och lyssna, säger Lina.
När chatten är öppen brukar de från tjejjouren ha kontakt för att bolla frågor och även stötta varandra när tuffa ämnen dyker upp.
– Hela gruppen består av personer med lika värderingar, och vi hämtar mycket energi av varandra. Utan den hade man inte orkat, säger Veronica och får medhåll av Lina:
– Det är världens bästa grupp som även gjort att jag själv utvecklats.
Hur gör man om man själv vill hjälpa till?
– Dels kan du kontakta oss för om du vill vara med och chatta. Då behöver du vara minst 20 år gammal, dela våra feministiska värderingar och identifiera dig som tjej, ickebinär eller transperson. Andra sätt att stötta kan vara att sprida information eller stötta ekonomiskt. Vi är även öppna för samarbeten med andra organisationer som delar våra värderingar, säger Isabelle.