Annons
Här var några problemområden vid 12-tiden på måndagen. Foto: Pixabay / Skärmdump

Stora störningarna i Skellefteå Krafts elnät i huvudsak åtgärdade

NYHETER Skellefteå Kraft har störningar i elnätet sedan i morse.

Annons

Från klockan 07.23 i morse har som max 86 hushåll i Ljusvattnet utanför Burträsk berörts av en störning, men den ska vara åtgärdad nu. Elin Ala, pressekreterare vid Skellefteå Kraft, berättar att strulet uppkom när ett träd välte över en elledning.

Klockan 10.14 uppstod nästa störning, som berör boende i området kring Bastuträsk. I skrivande stund är det 195 hushåll som berörs. Skellefteå Kraft felsöker problemet.

– Med tanke på att SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Västerbotten kan det bli lite problem under dagen, förklarar Elin Ala.

Uppdatering, 10.51:

I området kring Bastuträsk ska det numera vara 287 hushåll som berörs. Ytterligare 195 hushåll berörs av en störning i Vindeln, enligt Skellefteå Krafts driftinformation.

Uppdatering, 10.58:

Nu ska endast 2 hushåll i Bastuträsk ha problem. I Vindeln är det numera 77 hushåll som berörs och längre norrut, i ett område söder om Kalvträsk, berörs 134 hushåll.

Annons

Uppdatering, 11.25:

Nu är det 134 hushåll vid Bjusele, 220 i Vindeln och 520 i området söder om Kalvträsk som har problem. Därtill berörs 167 hushåll av en ny störning sydväst om Lycksele.

Uppdatering, 11.32:

356 hushåll berörs av en ny störning i området kring Varuträsk och Klintforsliden. Ytterligare 194 hushåll har problem i ett område nordväst om Malå mot Adak.

Uppdatering, 11.52:

Problem är tillbaka i två områden vid Bastuträsk, totalt berörs 289 hushåll där. En ny störning har uppstått i området kring Hjoggböle, som berör 428. Felsökning pågår.

Annons

Uppdatering, 12.04:

Mitt på dagen var nästan 1 900 av Skellefteå Krafts kunder utan ström, berättar Elin Ala. De har nu kallat in extra personal och gått upp i beredskap på driftscentralen.

Enligt Elin Ala är det den kraftiga blåsten som ligger bakom störningarna

– Vi jobbar hårt för att kunna återställa strömmen så fort som möjligt. Vi hoppas att det ska bli lugnare nu på eftermiddagen som prognosen säger, förklarar hon.

Uppdatering, 13.23:

Antalet drabbade hushåll har minskat marginellt. I skrivande stund berörs 1 889 av Skellefteå Krafts kunder av strulet. De jobbar vidare för att åtgärda störningarna.

Annons

Uppdatering 16.00:

Ovädret fortsätter ställa till mycket problem. Just nu är nästan 2 700 av Skellefteå Krafts kunder utan ström. De har dubbel bemanning i driftscentralen under kvällens fortsatta arbete, Elin Ala berättar att de även har mycket personal ute och jobbar.

– Så fort vi åtgärdar felet på ett ställe dyker nästa upp. Det blir inte lättare att felsöka nu när det mörkt, men vi hoppas att vinden ska mojna nu så att vi kan komma ikapp.

– Vi kommer att fortsätta så länge som det behövs, säger Elin Ala.

Uppdatering, tisdag 08.01:

Nu på morgonen var bara en handfull hushåll utan ström, efter ett långdraget arbete av Skellefteå Kraft. Vissa störningar åtgärdades så sent som vid 04-tiden i natt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons