Annons
Baserat på pressmeddelande

Ny internationell satsning för utbildning i Skellefteå: ”Kan ske lokalt och vid sidan om arbete”

NYHETER Nu lanserar Campus Skellefteå ett koncept för att möta behovet av kompetensutveckling, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Annons

MOOC (Massive open online courses) har blivit ett allt vanligare fenomen på universitet runt om i världen och syftar till att möta upp behovet av snabb kompetensomvandling och livslångt lärande. Kurserna är öppen för alla, ges via nätet och det krävs ingen direkt behörighet för att anmäla sig.

Vem som helst kan delta i kurserna bara man har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Själva kurserna är gratis, men vill man ha ett intyg kan man behöva betala för det, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Här har man möjlighet att utan kostnad ta del av ett utbud som stärker både individens och näringslivets utveckling utan att det tar allt för mycket tid i anspråk då detta kan ske lokalt och vid sidan om arbete. Kurserna varar 4–10 veckor och tar några timmar i veckan att följa korta föreläsningar, övningar och diskussioner – vilket bidrar till att stärka alla individers rätt till högre utbildning, säger Anders Norberg, ansvarig för högre utbildning i Skellefteå.

Annons

Många av kurserna erbjuds via universitet som Harvard, Stanford och MIT men också svenska universitet har breddat sitt utbud, bland annat Chalmers, Karolinska institutet, Lund, Linneuniversitetet och Luleå tekniska universitet.

Kurs från Harvard

Vid Campus Skellefteå startar nu tre kurser innan jul, en från Harvard om rättvisebegreppets olika dimensioner, en kurs från University of Maryland om Agile innovation och problemlösningsförmåga samt en från Världsbanken om framtidens arbete. En hel del av kurserna kommer att styras av behov och önskemål, och på Campus hemsida kan man själv lägga in förslag.

– Det finns ett enormt utbud redan idag, men det kan också göra det svårt att hitta rätt. Genom att vi väljer ut och lyfter fram ett antal kurser kan vi dels bidra till att fler inspireras att gå dem, men också bidra till att fler tar sig igenom dem. Vi kommer bland annat att utveckla kurserna med lokala experter, fysiska träffar och lokala studiegrupper och kontaktperson för frågor, även om de större sammankomsterna just nu får stå tillbaka pga Covid-19, säger Ida Lindh, ansvarig för Campus Skellefteå.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons