Tävlingen i Skellefteå har de senaste åren varit en del av världscupen. På grund av covid-19 är världscupen i år inställd. Trots det har arrangörerna i föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner aldrig upplevt ett så stort nationellt intresse för tävlingen.
Varje år har intresset växt och på senare år har det handlat om cirka 400 startande.
– Nu blir det förmodligen färre utländska tävlande men vi har redan fått in flera förhandsanmälningar från svenska vintersimmare, en sport som är på stark frammarsch i landet. Speciellt stort intresse är det för stafetterna där många företag väljer att utmana varandra, berättar Jarkko Enqvist, en av projektledarna.
I samarbete med tillståndsmyndigheten har föreningen skissat på lösningar för att tävlingen ska leva upp till vad som gäller i dessa coronatider. Det handlar om allt från att kunna hållas distans mellan tävlande och funktionärer till lösningar för publiken.
– Men vi kan ännu inte presentera den slutgiltiga lösningen vilken hänger på utvecklingen av coronapandemin och de restriktioner som gäller, berättar Stina Renström, som delar projektledarskapet med Jarkko Enqvist, i pressmeddelandet.
Förutom simtävlingen kommer också en tävling i vakpoesi att genomföras.
– Nytt för i år blir en tävling; musik i vak, vilket kommer att bli jättehäftigt, säger Stina.
Nu vankas det tioårsjubileum
Detta blir ett tioårsjubileum för tävlingen, vars idé kom från Jarkko Enqvist, Mikael Nilsson och Lars Westerlund som bildade Mörkrets och Kylans Glada Vänner.
– Vår ambition med föreningen är att vidareförädla mörker och kyla till upplevelser som lyser upp tillvaron under vintern i norra Sverige, säger Lars Westerlund.
Från början möttes föreningen av skepsis från många håll över satsningen. I dag har tävlingen blivit en del i Skellefteås motto Ge idéerna plats, berättar Jarkko Enqvist.
– Vi har genom åren fått ett mycket bra stöd från kommunen. Nyligen fick vi besked från kommunen om att de kommer att stötta tävlingen under de tre kommande åren.
Intresset för vintersim har växt runt om i världen. 2013 arrangerade föreningen, i samarbete med projektet Painting the City Bright, det första afrikanska mästerskapet i staden Jinja i Uganda. Då fylldes en swimmingpool på ett hotell med 40 ton is.
Mer av föreningens arbete
I höst har föreningen också startat EU-projektet Världens Coolaste Center där de samlar all världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla.
Jarkko Enqvist berättar att föreningen tänker arrangera årliga seminarier om detta.
– Ett sådant ska genomföras under tävlingen 2021, säger han.
Föreningen har också en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan där de erbjuder vinterbad till allmänheten med utbildade funktionärer på plats varje söndag.
– Allt fler Skelleftebor har valt att vinterbada regelbundet som en del av sin friskvård. Jag skulle nog våga påstå att vår förening har bidragit till att detta på senare år blivit en hälsotrend i hela Sverige, säger ordförande Mats Wahlberg i pressmeddelandet.