Annons
Vid misstanke om att allting inte står rätt till är det bättre att avstå. Foto: Pexels

Ser ökning av smuggelhundar som konsekvens av ökad efterfrågan: ”En mycket oroande utveckling”

NYHETER Försäkringsbolaget If ser att allt fler smuggelhundar kommer till Sverige – och tipsar om hur du kan undvika att luras.

Annons

Enligt If förs smuggelhundar ofta in i landet under hemska förhållanden. De kan sakna nödvändiga vaccinationer och därigenom bära på sjukdomar. Hundarna kan även ha tagits för tidigt från sin mamma, vilket kan innebära beteendestörningar.

Efterfrågan på husdjur har ökat under pandemin. Enligt försäkringsbolaget har efterfrågan på många valpraser blivit så stor att de inte funnits tillgängliga längre.

– Vi har fått flera indikationer på att antalet hundar som smugglas in till Sverige blir allt fler nu när efterfrågan på hundvalpar ökar. Det är en mycket oroande utveckling, berättar If:s chef för djurskador Mariah Hohental i ett pressmeddelande.

Annons

Det är ett brott att köpa en hund som har smugglats in i Sverige. Vid misstanke om att allting inte står rätt till är det bättre att avstå från att köpa hunden, uppmanar If.

If:s tips till dig som ska skaffa hund

  • Vänta in den valp du verkligen vill ha, även om det innebär att du får vänta ett tag.
  • Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder, utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.
  • Begär att få en köpehandling med säljarens namn, adress och telefonnummer. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett besiktningsintyg från veterinär, högst sju dagar gammalt. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leverans. Köp inte en hund som inte är helt frisk.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden.

Källa: If

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons