Annons
Baserat på pressmeddelande
Bussarna har bland annat USB-uttag för mobilladdning. Foto: Pressbild

Nu sätts de nya elbussarna i rullning: ”En tyst och bekväm upplevelse – fri från utsläpp”

NYHETER På måndag tar Skellefteå buss ytterligare ett steg närmare en fossilfri flotta. Då kommer sex nya elbussar att tas i trafik på linje 1. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons

Skellefteå buss arbetar för att minimera bolagets miljöpåverkan. I det arbetet ingår bland annat att ersätta traditionella drivmedel med mer hållbara alternativ som biogas och el. Målet är att hela fordonsflottan ska vara helt fossilfri inom tio år.

Nu ska sex nyinköpta elbussar tas i trafik på linje 1 mellan Anderstorp och Solbacken.

– För oss är elbussarna en viktig del i vår pågående övergång till att använda 100 procent fossilfria drivmedel. Dessutom erbjuds våra resenärer en tyst och bekväm upplevelse som är helt fri från utsläpp, säger Skellefteå buss vd Marie Larsson.

– Vi har möjlighet att bidra till Skellefteås samhällsutveckling och målsättningen är att kollektivresandet ska vara ett hållbart och praktiskt alternativ. Både genom att den bedrivs på ett miljömässigt smart sätt och att vi ger Skellefteås invånare möjlighet att faktiskt använda kollektivtrafiken i sin vardag, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Annons

”I linje med Skellefteås utveckling”

De sex nyinköpta elbussarna är av modellen Volvo 7900 Electric. Enligt Skellefteå buss har de en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Bussarna kommer bland annat att vara utrustade med USB-uttag för mobilladdning. Tack vare systemet Volvo Zone management blir det också lättare för förare att hålla rätt hastighet förbi skolor och andra utvalda områden, noterar Skellefteå buss.

Bussarnas batterier kommer att underhållsladdas när bussarna står i depå under natten, och snabbladdas vid linjens ändhållplatser på Anderstorp och Solbacken.

Annons

Enligt Marie Larsson väntas övergången till elektrifierade transporter växa dramatiskt.

– Skellefteå buss testar nu eldrivna bussar för att vi ser det som en del av lösningen på framtidens klimatutmaningar. Det ligger helt i linje med Skellefteås utveckling tillsammans med bland annat Northvolt och Skellefteå Kraft, berättar hon.

Skellefteå Krafts roll i utvecklingen

Den nya satsningen på elbussar möjliggörs genom tillgången till förnybar el från Skellefteå Kraft. De är positiva till den utveckling inom kommunens kollektivtrafik.

Annons

– Omställningen till ett hållbart samhälle pågår just nu och som ett av Sveriges största energibolag har vi en viktig roll i utvecklingen, affärsområdeschef Patrik Grantås.

– Vi är glada över att vi tillsammans med Skellefteå buss kan bygga en infrastruktur för elbussar i kommunen och att Skellefteborna erbjuds fler hållbara resealternativ.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå buss
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons