Annons
Johan Fahlgren tycker att vi borde dricka mindre, men bättre kaffé. Foto: Megafonen / Pixabay

Jakten på det perfekta kaffet: ”Att producera kaffe är en långsam och krävande process”

DRYCK Det är många svenskar som har en relation till kaffe – men trots kärleken till drycken är det enorma mängder som hälls ut i vasken varje dag. “Det är inte hållbart”, säger Johan Fahlgren.

Annons

Johan Fahlgren, som driver Norma Coffee House på The Great Northern i Skellefteå, började läsa på om kaffe i 20-årsåldern.

– Jag har lätt att snöa in mig på saker och jag insåg snabbt att det fanns mycket att lära sig i det här ämnet. Jag blir lätt lite nördig i allt jag gör, säger han och skrattar.

Till en början använde han en enkel presskanna där han noga vägde mängden kaffe och vatten för att hitta den perfekta balansen.

– Just att väga kaffet är mitt bästa och enklaste tips för att göra godare kaffe. Om du inte väger det kan du inte veta exakt hur mycket kaffe du använder, och då går det inte att justera till nästa gång, säger han.

Annons

Nästa steg var att köpa en kvarn, och sedan en filterhållare där man själv häller på vattnet. I den kunde han förutom kaffe- och vattenmängd experimentera med temperatur och hur snabbt han hällde vattnet genom kaffet.

– Lägg därtill att testa olika bönor, från olika områden, och hur det är malet så förstår du att det finns mycket som kan påverka hur det smakar, säger han.

Enkla knep

Att vara så noggrann som Johan är med sitt kaffe är det nog få som tar sig tid till, men det finns några enkla knep att ha i bakhuvudet.

– Framförallt handlar det om att sluta slarva med mängden kaffe. Även om du inte väger det bör du vara noggrann med mängden så att du kan justera eftersom.

En viktig sak att veta är att mer kaffe inte nödvändigtvis gör kaffet starkare.

– För mycket kaffe gör ditt kaffe mer beskt. Om det blir starkt eller inte beror på hur det är malet, säger Johan.

Annons

Att brygga kaffe handlar om att extrahera lagom mängd partiklar i vatten.

– Om du har finare malt kaffe får det en större kontaktyta med vattnet. Detta kan göra att du behöver en kortare tid för att få ut en bra kopp kaffe. Har du grövre malt kan du ha längre kontakt med vattnet.

Om ditt kaffe är bittert är det överextraherat, är det surt är det underextraherat.

– Men använder man dåliga bönor kan man aldrig få ut en bra kopp kaffe hur mycket man än anstränger sig.

Handplockas

Just hur kaffet framställs är något som Johan fördjupat sig i, och han ser med skräck på hur mycket kaffe som slängs bort i bostäder och på arbetsplatser i Sverige.

– Att producera kaffe är en långsam och krävande process. Först och främst handplockas varenda kaffebär, där det finns två små bönor i varje. Sedan ska det fermenteras, torkas och fraktas. Det är massor med steg och det går åt mängder med vatten i processen, säger Johan och fortsätter:

– Kaffe växer dessutom bara på vissa speciella platser, och det tar år innan en planta ger bönor.

Annons

Med den här bakgrunden anser Johan att kaffepriset är på tok för lågt, och att det inte är hållbart att hälla bort sådana mängder som vi gör i Sverige.

– Du kanske inte behöver fylla en hel termos slentrianmässigt varje gång? Värm på kaffet om det blivit lite kallt. Gör bara så mycket som du tror att du kommer att dricka, säger Johan som även puffar för att köpa Krav-märkt kaffe, gärna från ett mindre rosteri som har full koll på hela produktionskedjan.

– Förutom att det är ekologiskt så ställs det på Krav-märkt kaffe även krav på socialt ansvar och bra arbetsförhållanden.

Att vi ska sluta dricka kaffe helt är dock inget han förespråkar.

– Nejdå, men tänk gärna lite extra på de personer som handplockat varje böna innan du häller ut kaffe nästa gång.Magnus Lindkvist

Johans bästa tips – så får du bättre kaffe:

  • Ha alltid ren utrustning när du brygger kaffe. Kaffe innehåller oljor som kan börja smaka dåligt och dessa smaker sprider sig lätt ut i kaffet.
  • Använd en våg för att mäta kaffet och vattnet du använder.
  • Ha en kaffekvarn hemma och använd dig av färska bönor. Har du inte en kvarn så mal hos en kompis eller där du köper kaffe. Använd så färskmalet som möjligt för att få optimala smaker.
  • Häll först på en liten mängd vatten på kaffet i filtret. Detta kallas för att “blomma” kaffet och det släpper ut koldioxid som bildas under rostningen, samt gör det lättare att få en jämn bryggning.
  • Om kaffet inte är gott, ändra malningen. Smakar det surt: ställ kvarnen på finare malning. Smakar det bittert: ställ på grövre malning.
  • Skriv ner din bryggning och hur det smakade. Vad ändras om du brygger med kallare vatten eller maler lite finare?
  • Ett ljusare kaffe kan behöva bryggas under längre tid, medan ett mörkare kaffe kan bryggas kortare.
  • Köp hållbart, spårbart kaffe där rosteriet fokuserar på kvalitet före kvantitet.

Artikeln är en del av Megafonen nr 9 – 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons