Annons
Pressbild: Northvolt

Northvolts nya miljarder ska främst användas i Sverige: ”Momentum för elektrifiering starkare än någonsin”

AFFÄRSLIV Northvolt har beviljats ett lån på 1,6 miljarder dollar.

Annons

Northvolt har nu säkrat över 3 miljarder dollar i finansiering totalt, både i form av lån och eget kapital. Det senaste lånet, motsvarande drygt 14 miljarder kronor, har beviljats genom ett konsortium av banker, pensionsfonder och finansinstitut.

I ett pressmeddelande förklarar Northvolt att pengarna bland annat ska användas vid etablering av fabrikerna Nortvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Zwei i tyska Salzgitter.

Efter att ha samlat med företagets kommunikationschef Jesper Wigardt rapporterar samtidigt Sveriges Radio att de 14 miljarder kronorna främst ska användas i Sverige.

– På satsningen på Northvolt Ett i Skellefteå, men också på satsningar som berör vår fabrik Northvolt Labs i Västerås, säger kommunikationschefen till SR.

Annons

Northvolt siktar på att ha en 25-procentig marknadsandel i Europa till 2030, vilket motsvarar en årlig produktionskapacitet på cirka 150 gigawattimmar. Vid det laget avser Northvolt även att säkra 50 procent av allt råmaterial från återvunna batterier.

– Momentum för elektrifiering är starkare än någonsin. Våra kunder behöver stora volymer av högkvalitativa batterier med lågt CO2-avtryck och Europa måste bygga en regional värdekedja för att stödja dem, säger vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons