Annons
Veronica Andersson. Foto: Morö Backe 4H-gård / Privat

Skramlar för att rädda 4H-gården – nu hägrar målet: ”Responsen får hjärtat att svämma över”

NYHETER Föreningen bakom 4H-gården har samlat in pengar för att säkra dess överlevnad – och nu är målet inte långt bort.

Annons

4H-gården har erbjudit barn- och ungdomsverksamhet på Morö Backe sedan 1992.

Den tidigare föreningen som drev 4H-gården gick omkull i början av juni, efter svåra ekonomiska problem. Senare bildades en ny förening, men utmaningar fanns kvar.

Djuren och inventarierna ingick i konkursboet och den nya föreningen saknade medel att köpa loss dem. Bidragsmässigt beskrev de situationen som ett moment 22:

”Vi kan inte kan bedriva verksamhet utan att ha pengar till att köpa tillbaka djur och inventarier från konkursboet. Vi kommer inte att kunna söka projektbidrag eller fonder eftersom bidragen/fonderna har som motkrav att man har verksamhet”.

Föreningen gick därför ut med en vädjan till solidariska privatpersoner och företag.

Djuren och inventarierna är säkrade. Foto: Morö Backe 4H-gård

– Vi behövde få in 75 000 kronor. Dels för att köpa tillbaka djuren och inventarierna och det har vi lyckats med. Resten går till foder, tillstånd, försäkringar, lönekostnader, hyra och så vidare, berättar Veronica Andersson, kassör i Morö Backe 4H-gård.

Hjärtevärmande respons

Både företag och privatpersoner har slutit upp bakom 4h-gården och nu hägrar målsnöret. I går hade föreningen nästan fått in 68 000 kronor, berättar Veronica.

– Jag har tjuvkikat i dag och sett att det har kommit in lite mer. Det känns som att de verkligen vill att 4H-gården ska få finnas kvar, att de uppskattar att vi finns där.

Annons

När tror ni att verksamheten kommer igång igen?

– Vi har upptäckt att det är en väldigt lång process, längre än vi trodde. Vi kan nog inte förvänta oss det förrän till våren. Det är tillstånds- och personalfrågor som ska lösas.

Stöttningen som Skellefteborna visar värmer, Veronica berättar att föreningen är väldigt tacksam. De hoppas ta sig den sista biten och säkra 4H-gårdens överlevnad.

– Den här responsen får hjärtat att svämma över, säger Veronica Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons