Annons
Bilden har falska färger. Det röda i föreställer vegetation eller barmark medan det vita visar en glaciär i Patagonien. Foto: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, och U.S./Japan ASTER Science Team

Rymdstyrelsen: Jorden har förlorat nästan 28 biljoner ton is på 23 år

NYHETER Med satellitdata har forskare undersökt hur vår planet mår. Rymdstyrelsen beskriver upptäckterna som skrämmande.

Annons

Svenska Rymdstyrelsen hänvisar till flera nyligen publicerade vetenskapliga artiklar om hur jorden stadigt blir av med gigantiska mängder is, på grund av den globala uppvärmningen. Konsekvenserna för klimatet och miljön beskrivs som förödande.

Brittiska forskare har studerat satellitdata från 1994 till 2017 och kunnat konstatera att jorden har blivit av med 28 biljoner ton is under den tiden, skriver Rymdstyrelsen.

Enligt myndigheten riskerar de globala havsnivåerna att stiga med en meter innan nästa århundrade, om den här trenden fortsätter. Andy Shepherd, direktör of Leeds University’s Centre for Polar Observation and Modelling, sätter det i perspektiv:

– Varje höjning av havsnivån med en centimeter gör att ungefär en miljon människor måste omlokaliseras, berättar han för den brittiska tidningen The Guardian.

Annons

Att så mycket sötvatten frigörs påverkas även den marina miljön kring jordens poler, likaså djuren på land. Rymdstyrelsen påpekar att processen påskyndas när snötäcket minskar, då jordens förmåga att reflektera solljus tillbaka ut i rymden blir sämre.

Enligt forskare vid universitetet i Ohio har Grönland förlorat så mycket av sitt istäcke att det inte är säkert att isarna kommer att börja växa igen – även om det blir kallare.

”En flotta av satteliter”

Rymdstyrelsen skriver att forskare och beslutsfattare kan använda en hel flotta av satelliter när de samlar data över världens hav och istäckena kring jordens poler.

Annons

Inom NASA och det amerikanska National Snow and Ice Data Center finns exempelvis Greenland Ice sheet Mapping Project (GIMP) som använder sig av amerikanska, kanadensiska och europeiska satelliter för att få fram data över Grönlands istäcke.

Forskare kan ta fram löpande information hur snabbt den totala ismassan rör sig, samt om den minskar eller ökar i storlek. Detsamma gäller för specifika glaciärer.

Fakta: Rymdstyrelsen

Rymdstyrelsen, som tidigare gick under namnet Statens delegation för rymdverksamhet, grundades 1972 och är en svensk förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Rymdstyrelsen (Swedish National Space Agency) ansvarar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige, både gällande forskning och utveckling.

Rymdstyrelsen är samtidigt Sveriges kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Källa: Rymdstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons