Annons
Det här är tredje sommaren som Ludwig Norlund jobbar på Byske havsbad.

Ludwig räddade medvetslöse pojken – berättar om dramat: ”Lite annorlunda känns det”

NYHETER Det kunde ha slutat i katastrof, men 21-årige Ludwig Norlund agerade snabbt när han såg den medvetslöse lille pojken i poolen: "Jag kunde bara tänka 'jag får inte låta det här barnet dö'"

Annons

Det är lördagsförmiddag och klockan ska snart slå 11.00 när Ludwig Norlund ser den fyraårige pojken. Pojken är då i den djupa änden av bassängen. Det ser ut som att han flyter på rygg, berättar Ludwig, med nacken bakåt och huvudet under ytan.

– Det såg inte alls bra ut. Jag sprang och tog den förlängda armen, det är som en järnstång, och lade den under honom. Jag drog honom närmare så att jag kunde få tag i honom, lade honom på gräset och började direkt med hjärt- och lungräddning.

– När jag tog upp honom var läpparna blå och huden blek, berättar Ludwig.

En man ringer SOS och ambulansen i Skellefteå rycker ut. Ludwig är skärrad men fokuserad. Han fortsätter ge HLR, blåser in luft och till slut spottar pojken upp vatten.

Kändes som om allt gick jättesnabbt.

– Det kändes som om allt gick jättesnabbt. Jag kunde bara tänka ”jag får inte låta det här barnet dö”, det var det enda som gick genom huvudet. Som tur var gick det bra.

Områdeschef Pär Antonsson berättar att de allvarligare tillbuden är sällsynta.

Ludwig lägger pojken på sidan. Han börjar sakta att återhämta sig. Ambulansen kommer fram till platsen och fyraåringen tas omhand. Efter omständigheterna mår han bra under resan till Skellefteå, berättar sjukvårdsledare Kristina Forsberg.

– Men han var naturligtvis lite skärrad, säger hon.

Många tack och kommentarer

21-årige Ludwig är född och uppvuxen i Byske, där han också bor i dag. Det är tredje sommaren han jobbar på havsbadet och tredje gången som han har utbildats i HLR.

– Vi har träningsdockor och får lära oss hur man ska göra, förklarar han.

Annons

Har du fått några ryggdunkningar efter det här?

– Jag har fått många tack och fina kommentarer på Facebook. Man blir lite… jag vet inte om generad är rätt ord, men lite annorlunda känns det, säger Ludwig och ler.

– Men jag uppskattar det såklart, tillägger han.

Inga fall med dödlig utgång

Byske havsbad jobbar medvetet för att förhindra händelser av sorten som ägde rum i helgen. Förutom att utbilda personal är de mån om att informera sina besökare.

Annons

De allvarligare tillbuden är också ovanliga, berättar områdeschef Pär Antonsson.

– En normal säsong är det mellan fem och tio barn som får en kallsup. Att ett barn till exempel tappar medvetandet, i snitt händer det ungefär en gång var tredje år.

– Vi har aldrig haft ett fall som har fått dödlig utgång, säger områdeschefen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons