Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pressbild

Martinsons sålt – för en miljard kronor: ”Ett mycket välskött familjeägt bolag”

NÄRINGSLIV Familjeföretaget Martinsons från Bygdsiljum har sålts.

Annons

Affären om att Holmen har tecknat ett avtal om att förvärva Martinsons offentliggjordes på torsdagskvällen.

– Martinsons är ett mycket välskött familjeägt bolag som byggt upp ett starkt varumärke och lyckats växa med bra lönsamhet. Som vår största timmerkund har vi följt deras utveckling under lång tid och imponerats av hur de utvecklat en ledande position inom det hållbara träbyggandet i Sverige, säger Henrik Sjölund, VD och koncernchef för Holmen, och fortsätter:

– Med vårt stora skogsinnehav i ryggen ser vi fram emot att fortsätta utveckla verksamheten och bidra till ett ökat träbyggande, vilket är en del av lösningen på klimatutmaningen.

Fördubblar försäljning

Holmen är ett företag med affärsidé att äga och förädla skog. Holmens trävaruaffär omsatte 2019 1,7 miljarder kronor. Produktionen sker i nuläget vid tre anläggningar; Bravikens sågverk med en produktionskapacitet om 600 000 m3, Iggesunds sågverk med en kapacitet om 400 000 m3 och Linghem om knappt 100 000 m3.

Annons

Köpet av Martinsons uppgår till en miljard kronor. Förvärvet nästan fördubblar Holmens försäljning av trävaror.

– Holmen har mött alla våra högt ställda förväntningar på en ny ägare. Det är ett stabilt bolag med kraft att utveckla, men lika viktigt för oss har varit det genuina intresset för de kunskaper och erfarenheter som finns inom vår verksamhet, säger Lars Martinson, koncernchef och en av ägarna i Martinsons, och fortsätter:

– Att vi hittat en ägare med en företagskultur som vi tror kommer att fungera utmärkt tillsammans med det vi byggt upp känns särskilt bra.

Annons

Ökat intresse

I affären ingår Martinsons anläggningar i Bygdsiljum och Kroksjön.

– De senaste åren har vi investerat för att succesivt öka förädlingen och försäljningen mot svensk bygghandel. Martinsons kompletterar vårt utbud väl och stärker vår position på marknaden. Efterfrågan på förädlade trävaror, inte minst KL-trä och limträbalkar, ökar och med ett stigande intresse för träbyggande ser vi stora möjligheter att utveckla affären vidare, säger Johan Padel, affärsområdeschef Trävaror, Holmen.

Affären förutsätter att Holmen erhåller godkännande från berörd konkurrensmyndighet, något som förväntas bli klart under hösten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Martinsons.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons