Annons
Planen är att fabriken ska invigas under nästa år. Illustration: Staffan Lindahl, MSA, TM Konsult.

Martinsons levererar stomme till sex våningar hög byggnad: ”Känns riktigt inspirerande”

NÄRINGSLIV Komatsu Forest bygger en ny fabrik i Umeå, 40 000 kvadratmeter stor totalt. Martinsons ska leverera stommen i limträ och korslimmat trä till kontorsdelen på 4 500 kvadratmeter.

Annons

Komatsu Forests nya fabrik hamnar i industriområdet Klockarbäcken i Umeå.

Kontorsbyggnaden på 4 500 kvadratmeter, sex våningar totalt, ska byggas med en pelarbalkstomme av limträ och med bjälklag av korslimmat trä.

– Grunden till både vår och Komatsu Forests verksamhet är viljan att ta tillvara skogsråvaran på bästa sätt och vi driver båda kunskapsintensiva verksamheter i framkant i Västerbotten, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem.

– Det känns riktigt inspirerande att få vara med i en satsning som är ytterligare ett bevis på framtidstron i vår bransch, fortsätter han i ett pressmeddelande.

Annons

De första kontakterna kring projektet gjordes får två år sedan. Sedan dess har Komatsu Forest planerat länge och väl för att lokalerna ska byggas på bästa sätt, enligt Martinsons. Tanken är att fabriken ska vara Co2-neutral i sin produktion.

För att energiförsörjningen ska vara effektiv installeras solenergi och geoenergi. Allt limträ och korslimmat trä i stommen binder cirka 950 ton koldioxid, enligt Martinsons – motsvarande drygt 7 300 flygresor tur och retur mellan Umeå och Arlanda.

Stommen ska levereras i augusti. Planen är att fabriken ska invigas under 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons