Annons
Baserat på pressmeddelande
Vården ser bland annat att handskadorna ökar i semestertider. Foto: Pixabay

Vanliga semesterolyckor kan bli ännu vanligare i år: ”Men skador hemma kan minskas”

NYHETER Under semestern passar många på att arbeta med huset eller trädgården, vilket märks vid länets akutmottagningar. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under sommaren kommer fler barn och ungdomar till länets akutmottagningar med skador från bus och lekar. Det är inte ovanligt att studsmattor är inblandade.

Det kommer även vuxna med skador som kan kopplas ihop med säsongen. Region Västerbotten märker bland annat att handskadorna ökar i semestertider.

– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark, ST-läkare vid ortopeden på Skellefteå lasarett.

De här skadorna kan bli vanligare i år, då fler stannar hemma under årets semester.

– Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli, berättar Hans.

Annons

– De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg.

”Kan hända så fort”

Under sommaren blir det även vanligare med uttorkning hos äldre patienter – och att personer dricker för mycket alkohol. Hans Bergmark hoppas västerbottningarna får en bra sommar och att få behöver besöka en akutmottagning.

Samtidigt vill han att alla ska känna sig trygga med att vården finns om det behövs.

– Jag hoppas särskilt att det inte blir så många trafikolyckor i år, speciellt där motorcyklar är involverade. Jag blir själv orolig när jag ser personer köra moped med sandaler eller motorcykel utan motorcykelställ. En olycka kan hända fort.

Annons

Ring 1177 i första hand

Personer som vill veta var de kan få hjälp under sommaren rekommenderas att ringa 1177 i första hand, om det inte handlar om en livshotande situation. En erfaren sjuksköterska gör då en bedömning av vårdbehovet samt ger råd och vägledning.

– Och sedan är det självklart väldigt viktigt att vi alla i Västerbotten fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Håll avstånd i sommar och träffas gärna utomhus, avslutar Hans Bergmark.

Foto-credit: Bidvine

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons